Makedonija

U jednom od intervjua Dado Topić je ispričao sledeću anegdotu koja ide, otprilike, ovako:

Svirali smo skoro gažu na nekom od zagrebačkih fakulteta. Vedran (Božić), Rale (Divjak) i ja. Prašili smo skoro dva sata obrade i naše stvari. Svirka je bila odlična, publika zadovoljna, pevali su sa nama ono što su znali. Posle svirke, priđe nam jedan klinac i kaže:

– Dećki, niste loši. Mogli ste malo bolje da odsvirate stvari od one stare grupe Time. Znate li koje?

Malac je imao sreću što je to rekao Dadu, koji je fini čovek. Da je umesto njega bio Milić Vukašinović, leteo bi kao frisbee po sali. Rolling on the floor laughing

O mestu grupe Time i Dade Topića u jugoslovenskom rock & rollu ćemo nekom drugom prilikom. Iza njih su ostala tri albuma i šest malih ploča.

Time - Reci Ciganko, što mi u dlanu piše / Makedonija (1973)Singl na kome su bile pesme “Reci Ciganko, što mi u dlanu piše / Makedonija” je drugi po redu koji je izašao 1973. godine. Beše to vrlo turbulentna godina za grupu Time, jer se nije znalo ni ko pije ni ko plaća, a postave grupe su se menjale kao na pokretnoj traci. U jednom trenutku Dado je svirao i sa Jugoslovenskom pop selekcijom, koja je bila konglomerat članova grupe Time i budućeg Septembra. Nastupali su kao predgrupa na turneji engleske grupe East of Eden i na Boom festivalu te godina, baš sa “Cigankom”.

Ovaj video zapis potiče sa koncerta u zagrebačkom pozorištu Kerempuh, održanog 2010. godine. Nisam ni gledao ni slušao kompletan snimak, ali mi je drago što sam video neka poznata lica ponovo na okupu. I taman sam se spremao da padnem u nirvanu, kada pročitah komentar velikog maga gitare, Vedrana Božića, na Cevki:

U ime istine moram opet intervenirati. Ovdje gitaru koju čujete svira Vedran Božić (naknadno nasnimljeno) što možete vidjeti ako pažljivije pogledate snimku. Zato je na omotu CD-a navedeno moje ime ravnopravno sa ostalima, makar se vidi da nisam na pozornici, naravno bez objašnjenja. To je pak druga priča.

Nije mi baš jasno zašto je rađen overdubbing na snimku, u sviračko umeće Josipa Bočaka sam se uverio svojim očima & ušima u više navrata. Gledajući snimak više puta, čini mi se da je Boček samo ponovio Vedranov solo sa originalnog snimka.

Balkanska posla, cepidlačenje ili iz(h)lapeli starci mi pokvariše užitak. Green with envy