Ne mogu da uteknem

I can’t breakaway, though you make me cry
I can’t breakaway, I can’t say goodbye
No I’ll never, never breakaway from you

E, ovo je prava ženska ljubav. Iz aviona se vidi da pripada nekim drugim vremenima. Kada je sve bilo mnogo jednostavnije.

Danas, kada su se žene “izborile za emancipaciju” koja im se svakodnevno lupa o glavu, nikako ne mogu da se odluče šta bi da budu.

Spisak je poveći: supruga, majka, kuvarica, kućna pomoćnica, menadžerka, ljubavnica, poznata… Pri tome strogo vodeći računa da dobro izgleda, ima besprekornu frizuru, pravu kilažu, negovane nokte, da redovno trenira da bi bila utegnuta, mnogo čita da bi bila zanimljiv sagovornik, zna 1001 način kako da zadovolji muškarca. A ne sme da zapostavi ni druge obaveze: kafica sa prijateljicama & trač parti, pojavljivanje na važnim događajima da bi bila viđena, etc…

Kako, bre, sve ovo može da se stigne?

Današnja priča počinje krajem pedesetih, kada se mlada & lepa Sharon Sheeley smuvala sa Donom Everlyjem. Rezultat te ljubavne romanse je pesma simboličnog naslova “Poor Little Fool” sa kojom je Ricky Nelson došao do prvog mesta američke liste. Nova ljubav joj je bio Eddie Cochran, a kako su stvari išle, govori jedna od pesama koju je napisala za njega, “Love Again“. Ljubav se završila u smrskanom taksiju; Cochran nije preživeo.

Posle nesreće, udružila se sa Jackie DeShannon sa kojom je napisala seriju pesama za poznate izvođače. “Breakaway” je završila kao B-strana singla Irme Thomas.

Tracey Ullman - Breakaway (1983)Dvadeset godina kasnije, engleska glumica & komičarka Tracey Ullman je iznenadila muzičku javnost svojim albumom Rasturio si mi srce u 17 delića (1983). Album je bio totalni retro, sa brižljivo odabranim pesmama koje su asocirale na šezdesete. Kako nostalgija ne izlazi iz mode, a i MTV voli duhovite spotove, “Breakaway” se besomučno vrteo na televiziji. I omogućio Ulmanovoj da par godina bude popularna i kao pevačica. Da bi se vratila glumi.

Nije ni pokušala da bude “moderna žena”.