Radost življenja

Čitao sam intervju sa članovima jedne od poznatijih svetskih grupa. Novinar se raspituje o tome kada će album, tvrdi da je publika željna novih pesama, a muzičari iz grupe vrdaju dupetom i daju neodređene odgovore. Krenuli su, kao, sa pripremom novih pesama, pa malo ih merkaju s leva, pa onda s desna, pa spreda, pa straga, pa ovako, pa onako, čekaju termine u studiju, pa prezauzetog producenta koga su izabrali posle beskonačnih rasprava koje su ličile na jedno od zasedanja UN. Onih na kojima se danima, mesecima, godinama, “usaglašavaju stavovi”… Sve mi se čini da nemaju ništa. A i publika će dobiti upravo to – ništa.

Ovima ne treba ništa, sem malo slobodnog (medijskog) prostora.

Pa šta bude…

Ako krenemo od premise da je muzika duhovna hrana, životno iskustvo nas uči da se najbolje jede na licu mesta, na ulici, ispred nosa. A ne u prodavnici ili izvikanom restoranu, gde konzumiramo zapakovani proizvod koji liči na hranu. Zbog toga nikada ne propuštam priliku da čavrljam sa lokalcima, jer oni perfektno znaju šta je najbolje. I obavezno kupim nešto od muzike, ako se nađe.

Najbolji disk sa fado muzikom koji imam, a imam ih podosta, kupljen je u kafani. Ne znam kako se zove izvođač, nije dospeo na top liste i u enciklopedije, ali je te večeri kada je disk kupljen pevao k’o slavuj. Savršeno. Ili je porto uzeo svoj danak… Smile with tongue out

Son Jorocho je regionalna muzika koja se svira u Meksiku. Preciznije je reći da je vezana za državu/grad Veracruz. Mašavina je elemenata koji su pokupljenji iz Južne Amerike, Španije i Afrike. Uz nju se zabavlja sirotinja. Plače, raduje se i živi. Iz takvog miljea dolazi pesma “La Bamba“, kao i veliki izvođači Los Lobos & Lila Downs. Ali, kao što rekoh, pravi užitak su “mali”.

Las Cafeteras, verovatno, neće nikada imati veliku & uspešnu karijeru. Ali su daleko od toga da budu “levaci”. Obratite pažnju na “instrumente” koje koriste. Većina “zvezda” ih ne bi ni uzela u ruke. Ali iz njih izlazi čista magija. Ne tehnička, već emocionalna. Ovo pred vvama je mini koncert koji je vredno videti više puta i saslušati Las Cafeteras šta govore.

A to je, danas, tako retko…

Las Cafeteras: izvesno je da nikad neće imati svetsku slavu, ali zato imaju dušu za ceo svet.

1 komentar na temu “Radost življenja”

  1. Dobri su. Ono je stvarno magareća vilica, u šta cura svira. A mislio sam da sam viđao čudne instrumente.

Komentari su onemogućeni.