Šetajuće kamenje: misterija je rešena!

Verujemo da ste čuli za misteriozno šetajuće kamenje iz Doline smrti u Kaliforniji, ono koje ima neobjašnjene tragove pomeranja pored sebe, na površini jalove pustinje kojom su okruženi. Spekulacije o tome kako se to kamenje pokreće su donedavno bile mnogobrojne, u rasponu ideja od najglupljih do najluđih. Dakako, najgrlatiji su bili sledbenici raznih teorija zavere, koje možemo da podelimo na ovozemaljske supersile i vanzemaljske tehnologije…

A onda je grupica veoma upornih ludaka dovitljivo angažovala štogod posebne opreme i pokrenula, kako sami rekoše, najdosadniji ikada organizovan eksperiment. Rezultat nije izostao: objašnjenje je nađeno i luđe je od mnogih teorija iz kategorije udri-brigu-na-veselje.

Nadamo se da ste razumeli objašnjenje, ali za svaki slučaj…. Dakle, potrebna je optimalna kombinacija plitke vode (kada se prostor tokom par zimskih meseci napuni vodom), niske temperature koja formira skramu leda koji je tačno “ni premali ni prevelik” i povetarca koji potom pomera velike table leda u kojima su okovani kamenovi optimalne mase. Kada se svi uslovi valjano uklope, kretanje leda po površini vode pruža dovoljnu silu da povuče i kamen. Kada se voda povuče posle mesec-dva, a zemlja brzo stvrdne, ostaju tragovi na površini koja je zapravo bila meko blato pod vodom.

Kako stoje stvari, te kombinacije se, pre empirijski uhvaćenog dokaza, niko živ nije setio.

Mišn akomplišd. Opservacija: prva naučna metoda u istoriji. Još uvek efikasna.