Žena zelenih očiju

Guinnevere had green eyes
Like yours, mi’lady, like yours…

Slušam ove stihove dobrih četrdeset pet godina redovno i svaki put sam ponovo u čudu znajući priču koja stoji iza. Trenutak neverovatne lucidnosti, ludila, nadahnuća, proviđenje…

Ili od svega pomenutog po malo.

U trenutku pisanja ove pesme, David Crosby je već napustio legendarne The Byrds i uortačio se sa Grahamom Nashom. Život mu se odvijao kao na filmu – u drugoj polovini šezdesetih Laurel Canyon je bio mesto gde su živeli mnogi poznati i važni muzičari (Love, Frank Zappa, Jim Morrison, Buffalo Springfield, The Byrds…). Nije baš Hollywood, ali je blizu. Žurka je bila neprekidna, sedam dana u nedelji, a društvo se samo selilo iz jedne kuće u drugu. Jednom prilikom, dok su bili u kući mame Cass Elliot, sreo je Stephena Stillsa i uz malo neformalnog džemovanja odmah su utvrdili da srodne muzičke duše. Do snimanja zajedničkog albuma je trebalo napraviti samo mali korak…

Remek-delo bez pardona: Crosby, Stills & Nash (1969)Album Crosby, Stills & Nash (1969) je kritiku i publiku oborio s nogu. Pored vrhunskih pesama i dobre svirke, glavna fora je bila višeglasno pevanje.

To je pevanje kome do današnjih dana nema ravnog.

Nash se ovako priseća tih dana:

Crosby mi je poslao traku sa snimkom pesme “Guinnevere” i dok sam je slušao, shvatio sam da je on duboki mislilac i veliki muzičar. Mučio sam se pokušavajući da je sviram sve dok mi David nije provalio da je fora u posebnom štimu. I od onda smo je često zajedno pevali, ali nikada isto.

Samim naslovom pesme (Gvinever/Ginevra je bila žena Kralja Artura u koju se zaljubio njegov najbolji vitez, Lanselot, pa se posle toga svašta desilo…), Crosby se stavio u poziciju srednjovekovnog trubadura koji pati za izgubljenom gospom. U jednom od svojih intervjua ispričao je šta mu je bila inspiracija za ovu pesmu:

U vreme tih beskrajnih tuluma, moja tadašnja devojka je imala običaj da skoči u nabavku kada nam ponestane pića i hrane. Vozila je kombi koji je bio odslikan cvećem, prekrasan kombi. I prekrasna devojka. Stradala je u saobraćajci, kada je neki auto naleteo na taj kombi. Imala je zelene oči.

Kasnije je priznao da je pesma priča o tri žene. Pomenuo je i Joni Mitchell kao inspiraciju, a identitet treće još uvek krije.

Zajedničko pevanje Crosbyja & Nasha i danas se ne da ni sa čim uporediti. Svoju skromnu zalihu svih njihovih albuma redovno ažuriram novim snimcima. Da slučajno ne prekinem svoju žurku. Hot smile