Parada (1962)

Nekada su se u glavnom gradu socijalističke samoupravne domovine održavale prvomajske parade. Prvomajske parade su se održavale na praznik poznat po imenu Dan rada. Dan rada se slavi svakog 1. maja. A beleške radi, 1. maj je uvek padao prvog dana u maju, tačno jedan dan posle poslednjeg dana u aprilu. I zato istorijske beleške kažu, a ne znamo da li je tačno, da su se prvomajske parade održavale isključivo 1. maja, na Dan rada.

Evo kako je to izgledalo 1. maja 1962. godine, u režiji Dušana Makavejeva.

Poslednja velika vojna parada u Beogradu održana je na praznik poznat po imenu Dan pobede, 1985. godine. Dan pobede se obeležava svakog 9. maja. A beleške radi, 9. maj je uvek padao devetog dana u maju (osam dana posle 1. maja, ali to sad nije važno, a nije bilo važno ni onda). I zato istorijske beleške kažu, a ne znamo je li tačno, da je poslednja velika vojna parada u Beogradu održana 9. maja 1985. godine, na Dan pobede.

Sledeća velika vojna parada u Beogradu biće održana na praznik poznat po imenu Dan oslobođenja Beograda. Dan oslobođenja Beograda se obeležava 20. oktobra. A beleške radi, 20. oktobar je uvek padao dvadesetog dana u oktobru (jedan dan pre dvadesetprvog dana u oktobru i četiri dana posle šesnaestog dana u oktobru). I zato će istorijske beleške u budućnosti da kažu, a mi znamo da će to biti tačno, da je velika vojna parada povodom Dana oslobođenja Beograda održana 16. oktobra 2014. godine i da je njome komandovao četnički vojvoda koji se zatekao na funkciji glavnokomandujućeg oružanih snaga zemlje koja je savila kičmu pred čovekom koji sve zna, sve ume i sve radi, ako li mu se samo prohte tako.

Kasno je za stid. Možda je vreme da veoma uskoro, već kroz dan-dva-tri, očekujemo neku novu medijsku ujdurmu ko zna koje vrste. Samo da car Volođa završi smotru.