Sklonište od oluje (ponedeljkom)

’Twas in another lifetime, one of toil and blood
When blackness was a virtue and the road was full of mud

Ovaj ponedeljak je običan, kao i svaki drugi. Možda da mu damo dodatni plus zbog toplog vremena. Ali, aj’ da ne pravimo sveЦko pitanje od toga. Nekome i mnogo manja uživanja čine dan. Pazi ovog.

Ovo što vidite je isečak iz filma “St. Vincent“, o kojem možete saznati sledeće: Now In Select Theaters, Everywhere Oct 24. Pojam “theaters” su, zapravo, bioskopi, a ne pozorišta. Ono “select” se odnosi na odabrane distributere koji su iz klana A, a nisu iz klana B. A ono “everywhere“, naravno, odnosi se na ceo kosmos onako kako ga Ameri vide – teritoriju SAD.

Bill Murray je odavno dostigao zen i o njemu ne moramo ništa da se pitamo. Oni koji su u dilemi, neka potraže piratsku verziju filma “Broken Flowers” (jer druge verzije nema – to je jedini način da danas dođete do tog filma) i pogledaju je (prvo sačekajte kišne dane). Istina, ima i Jim Jarmusch svog udela u tom rezultatu. Ali, ponedeljak je, lepo je vreme, za nervozu će biti prilike na drugim mestima i na druge teme, pa aj’ da ne budemo sitničavi.

Kako i zašto je došlo do toga da se Vincent krije od karakondžule koja je iz kuhinje primetila da on krišom puši i zašto onako zaliva jadnu biljčicu u saksiji, saznaćemo drugom prilikom.

I was burned out from exhaustion, buried in the hail
Poisoned in the bushes an’ blown out on the trail
Hunted like a crocodile, ravaged in the corn
“Come in,” she said, “I’ll give you shelter from the storm”

Moraćemo da potražimo Glugenija Svemogućeg: odavno nam se nije javljao. On će znati, niko drugi, šta činiti ponedeljkom sa tumačenjem dugih filmskih kadrova u kojima Bill Murray ispoljava svoje viđenje radosti življeja.