Ko je odgovoran?

Čovek koji se dernja sa jedne terase je idiot. Čovek koji se dernja sa jedne terase, a hiljade ljudi stoji ispod terase, je političar. I to je jedina razlika, ta publika.

Jedna zanimljiva inicijativa: TV ekipa pita neke poznate ljude “ko je odgovoran?” i snima ih dok odgovaraju. I tako je red došao na čoveka kojeg poznajemo kao donosioca mašte na javu, umetnika koji ne preza od angažovane reči u svojim radovima. Evo šta on ima da kaže.

Dobrosav Bob Živković je legenda ilustracije u Srbiji. Ostavio je važnog traga u svetu ilustracije tokom poslednjih tridesetak godina (barem govorim o onome što ja znam, a primetio sam ga još u prvim izdanjima “Monolita” koje sam kupovao… uh… ihahaj, kad to beše!). No, one knjige za decu u izdanju “Kreativnog centra”, aman, to prevazilazi moju moć opisivanja; evo, pogledajte sami. A kad sam video da ga, pride, kude i kritikuju, rekao sam “dobro je, sad znam da je zaista genije”.

Rad ilustratora ne počinje uzimanjem olovke u ruku, već mnogo pre; i ne završava se spuštanjem bojice, već mnogo posle toga. Bob Živković, izgleda, to vrlo dobro zna i zbog toga je toliko dobar u svom poslu. I ume da vidi svet oko sebe. A na takve ljude valja obraćati pažnju, jer nas podsećaju da treba i sami da gledamo i, ako je moguće dospeti dotle, da vidimo.