Metafizička

I came to hear the music
I came to hear the sound
The music, God knows it brings me down
A long, long road
From now to then
I know your song, sing it again

Kada je mnogo čudnih stvari na jednom mestu, pojaviće se i neka zanimljiva priča… Winking smile

Svedoci iz nekih davnih vremena pripovedaju da su Mickey Newbery i Towns Van Zandt bili prijatelji. I da nisu, mogli bismo da ih strpamo u isti koš. Oni pripadaju grupi retkih storytellera koji su znali da slože takvu pesmu oko koje se posle vrtiš godinama. I nanovo otkrivaš njena skrivena značenja.

Van Zandt je postao legenda još za života, a Newbery tek posle svoje smrti. Zajedničko im je da su pisali jako emotivne pesme, koje su imale jasan početak i kraj. I, dok je Van Zandt bio čvrsto utemeljen u countryju, Newbery je bio ambiciozniji i sklon eksperimentu – uvek je uspevao da iznenadi svoju publiku.

‘Cause there’s so many things I don’t believe I understand
How the days turn into weeks, turn into months
The years become a moment in the ever-changing sand
Did God make time to keep it all from happening at once?
All at once…

U svojim zlatnim danima nisu ni slutili da će se pojaviti muzičar koji će svakim svojim albumom ili nastupom iznenaditi publiku, baš kao što su činila i ta dva legendarna muzičara. Will Oldham je čovek koji se ne može pratiti pravolinijski. Sve što je radio u muzici je daleko od bilo kakvog klišea. Kao muzički kameleon, pojavljivao se u raznim ulogama. Na početku karijere bile su to razne permutacije reči oko osnovne “Palace” (Palace Brothers, Palace Songs, Palace Music). Samo jedan album je potpisao pravim imenom, a onda je postao Bonnie “Prince” Billy. To je umetničko ime pod kojim nastupa i danas.

I came to love the music before I came to be
To know the music before it came to me
A long, long time ago, I don’t know when
We sang a song
Along with the wind

Bonnie "Prince" Billy - Ask Forgiveness (2007)Njegov opus je prilično teško pratiti jer ima običaj da zabeleži sve što mu u trenutku padne na pamet, a sklon je izdavanju albuma sa neočekivanim sadržajem. Ask Forgiveness (2007) je jedan od takvih. Pola sata delikatne muzike koja mu se sviđa, sastavljen od poznatih i potpuno nepoznatih pesama. Ne mogu da tvrdim da mi svi njegovi coveri prijaju, ali sa Newburyevom pesmom “I Come to Hear the Music” je pogodio u sred mete. Posle nje, jednostavno, nemam želju dalje da slušam album. U njegovom izvođenju pesma je postala još više emocionalna, delikatna, krhka, pretvarajući se u veličanstvenu odu stvaranju muzike. Autor prestaje da bude čovek – za nas, uboge konzumente, postaje muzika koja dopire iz zvučnika.

And there’s so many things I don’t believe I’ll understand
Why the days turn into weeks, turn into months
And the years become a moment in the ever-changing sand
Yes, God made time to keep it all from happening at once
All at once…
I came to be the music.

Bonnie “Prince” Billy, barem u ovoj pesmi, jeste muzika.