Nedelja knjige (6): Izlazak iz senke

Veća fotografija je ovde. Ovo je poslednja fotka u špilu nađenih na flickru na temu knjige i objavljivanih tokom ove nedelje u rubrici ‘fotka u podne‘ povodom 59. Sajma knjiga u Beogradu, na koji ni ove godine nisam otišao iz istog razloga kao ni svih prošlih. Embarrassed smile

Autor ove fotografije je neko ko se potpisuje kao wildorange55; sudeći po avataru, temama i čestom selfačenju, to je ženska osoba. Da se razumemo: nije bitno to što je ženska osoba, nemam problem sa tim. Naprotiv: lično poznajem nekoliko žena čija ideja o fotografiji je spektakularno zanimljiva – a takva je i izvedba. Nego, ovde je očigledno reč o nekome sa ogromnim talentom za postizanje atmosfere u fotografiji, ali sa krajnjim nedostatkom ideje o tome šta i kako fotografisati. Grehota tih negativa, vidim da radi sa medium formatom, što je danas postalo skupa rabota. Ova fotka je veoma uspela: štaviše, oduševljen sam atmosferom i dinamikom svetla na fotografiji; to što je reč o analognom postupku objašnjava zašto su obe krajnje vrednosti dinamike tako dobro sačuvane. Sa digitalnim fotoaparatima, ovo je teško postići bez teške postprodukcije, zato što danas nema senzora koji mogu da rade u zoni vrednosti ISO 25 (a što mi je, pošteno, čudno što ne postoji).

– * –

A da li će knjiga ikad opet izaći iz senke u ovom svetu u kome su jedine ambicije one potrošačke? Nemam odgovor na to pitanje… Uh, lažem: imam odgovor, ali ga se toliko plašim da se ne usuđujem da ga izgovorim naglas ili napišem.