Šta postane od slomljenih ljudi?

Čitulje u novinama odavno izbegavam, a razlog je vrlo jednostavan. Još pre desetak godina sam utvrdio da sam poznavao previše ljudi koji se pojavljuju u njima. Kao i sve druge gadne stvari u životu, ne mogu se nikako izbeći. Odlazak na Neko Bolje Mesto, kako Šef voli da kaže, i nije neka popularna destinacija za putovanje.

Tako, s vremena na vreme, pročitam neku muzičku. I tu mnoge odavno poznajem.

Ovih dana novine su objavile da je umro Jimmy Ruffin. Za muzičku scenu ne preterano važan pevač. Oni obavešteniji pamtiće ga kao starijeg brata mnogo poznatijeg Davida Ruffina (ex The Temptations) i po pesmi “What Becomes of the Brokenharted” koja je bila jedan od velikih letnjih hitova 1966. godine. Meni je bitniji povod da raščistimo muzičku nedoumicu koja se provlači po medijima dobrih 35 godina!

Početkom osamdesetih, dobio sam kasetu kompanije Stiff sa raznim izvođačima. Bilo je to vreme punkerskog/new wave ludila kada su grupe nicale kao pečurke posle kiše, a ja sam se trudio da budem aktuelan u svojoj radijskoj emisiji. Otprilike, pola izvođača je na nešto ličilo, a drugu polovinu si mogao odmah da zaboraviš. Na njoj je bila usnimljena i pomenuta pesma, a bio je potpisan Dave Stewart. Dobra pesma i još bolje izvođenje!

Godinama sam mislio da je pomenuti Dave Stewart onaj isti koji je nešto kasnije napravio svetsku karijeru sa grupom Eurythmics. A nije.

Naš Dave Stewart ima potpuno različitu karijeru i dolazi iz sasvim drugačijeg backgrounda. Tokom sedamdesetih svirao je nekoliko poznatih grupa (Egg, Khan, National Health, Hatfield and the North, Bruford), a onda se zacopao u pevačicu Barbaru Gaskin. Ona je, kao i svaka druga praktična žena, brzo utvrdila da se neće ’leba najesti svirajući progresivnu muziku. Transformacija je, po običaju, bila brza & efikasna – ovaj singl je bio dobar uvod u ono što će Dave Stewart u budućnosti raditi zajedno sa svojom suprugom.

Zajednički su odradili tuce albuma. Decu im nisam brojao. Hot smile