Kada prođe dan

Ne znam kako je kod vas – meni je ovaj dan proleteo. Ma, kakav dan, cela nedelja. Nisam ni osetio. Da li je to zbog godine proizvodnje ili nečega drugog, neću da se time zamaram. Znam samo da mi se ni malo ne dopada – veći deo svog životnog puta već sam izvozio. Green with envy

Onako, za sebe, tešim se da su se u doba moga rođenja pravili dobri modeli. Glava me još uvek dobro služi, ali motor polako počinje da trokira. Samo da se ne desi da moram da radim “generalku”.

Novi delovi nikada nisu kvalitetni kao “prva ugradnja“. Sarcastic smile

Kada misli krenu ovako da vrludaju, nema mi spasa. Moram da se dokusurim. Neko posegne čašom & flašom, neko za nekim drugim vidom izazivanja obamrlosti, a ja pustim Nicka Drakea.

Niko kao on nije uspeo da uhvati taj čudni osećaj izgubljenosti & beznađa, a da pesme zadrže lepotu koja se retko sreće.

Za svoga prekratkog života bio je priznat, a nepoznat. Četrdeset godina posle njegove smrti, teško ćete da pronađete nekog ozbiljnog songwritera koji neće pomenuti da mu je Nick Drake bio i ostao uzor.

Nick DrakeLjudi koji su ga poznavali svedoče da je bio nesiguran i smušen. Zato nije ni nastupao. Živeo je u nekom svom svetu izolovanom od drugih ljudi, kroz svoje pesme. Snimio je tri antologijska studijska albuma koji teško mogu da se ikako uporede sa bilo čim drugim i ostao kralj mračne muzičke lepote.

Day Is Done” je pesma o vremenu koje (pre)brzo prolazi i postavlja pitanja o smislu života. Da li smo u toku dana bili dobitnik ili gubitnik, svejedno je. Ionako ćemo biti zaboravljeni kada odemo tamo gde nam se ne ide.

Uostalom, evo teksta, možda će neko da pronađe vedrije tumačenje.

When the day is done
Down to earth then sinks the sun
Along with everything that was lost and won
When the day is done

When the day is done
Hope so much your race will be all run
Then you find you jumped the gun
Have to go back where you begun
When the day is done

When the night is cold
Some get by but some get old
Just to show life’s not made of gold
When the night is cold

When the bird has flown
Got no-one to call your own
Got no place to call your home
When the bird has flown

When the game’s been fought
Newspaper blown accross the court
Lost much sooner than you would have thought
Now the game’s been fought

When the party’s through
Seems so very sad for you
Didn’t do the things you meant to do
Now there’s no time to start anew
Now the party’s through

When the day is done
Down to earth then sinks the sun
Along with everything that was lost and won
When the day is done

Vreme je da naspem duplu dozu MILFovače°, da se dokusurim.

Sutra će, valjda, svanuti novi dan.

 

________
° Za neupućene: MILFovača je šumadijska šljivovica koja je odležala u buretu barem 40 godina. Sazreva sporo, baš kao i žene. Tada je najbolja. Smile with tongue out

2 komentara na temu “Kada prođe dan”

  1. Imam jedno apsolutno blesavo otkriće koje (uglavnom) nema veze sa delom Nicka Drakea, ali… Ne mogu da ostavim neizrečeno, pa taman i trolovao, što ono kažu današnji klinci. Elem, sećate li se britanske TV serije UFO iz ranih sedamdesetih? Ja skupljao sličice 🙂 Pamtite li onu facu seksi dispečerke ljubičaste kose u bazi na Mesecu?

    To je Gabrielle Drake, rođena sestra Nicka Drakea. Njen glas može da se čuje na albumu Family Tree (2007), na kojem su prikupljeni snimci koje je Nick uradio kod kuće.

Komentari su onemogućeni.