U dobrom društvu

Da li je neko od prisutnih obratio pažnju na zanimljive fotke koje se nasumično smenjuju u zaglavlju bloga? Šef voli da sve bude cakum-pakum, pa ih redovno ažurira. U njegovo oštro oko i istančan osećaj kada su ovakve stvari u pitanju ne sumnjam. Moje oko se zalepilo za one plave čamce ili bemligaštasuveć koji mirno čekaju kraj sveta. Na jednom od njih, onome što je levo, piše Gryphon.

Eto povoda za malo zabave i muzičku priču.

U mitologiji, Grifon je čudna zverka koja ima telo lava i glavu orla. Njime su bili opčinjeni drevni Egipćani, Grci, a pojedini naučnici tvrde da su sve to zakuvali Persijanci. Nekako su preživeli do srednjeg veka, ušli u literaturu i zaživeli kao ukrasi na hrišćanskim crkvama. Zbog čega, nemojte mene da pitate.

Grifon, jedna od omiljenih heraldičkih životinjaZa grifone sam počeo da se interesujem kada je u moj život ušla grupa Gryphon. Oni su bili jedna od najluđih i najneobičnijih stvari koje su stigle sa Ostrva početkom sedamdesetih. Njihova muzika ima sličnosti sa izvođenjima našega Ansambla Renesans, s tim što Englezi nisu bili toliki muzički čistunci. Elementi folka & rocka kod njih su itekako prisutni.

Okupili su se na prestižnom konzervatorijumu Royal College of Music i počeli da sviraju elektrificiranu tradicionalnu muziku, koji je u to vreme doživljavala renesansu. No, njihova akademska pozadina ih je odvela na sasvim drugu stranu. Pored izvođenja srednjovekovne muzike, njihove sopstvene kompozicije su se sve više udaljavale od folk korena, težeći ka kompleksnijoj i suptilnijoj muzici. Uz to, pored standardnih instrumenata za grupu, intenzivno su koristili instrumente koji se retko sreću u rok muzici – fagot & obou.

Tokom sedamdesetih snimili su pet muzički vrlo raznovrsnih albuma na kojima se prepliću tradicionali, poskočice & ozbiljni komadi. Oko njih se okupilo malo, ali verno sledbeništvo. O njihovim nastupima u to vreme danas se ispredaju mitovi. U međuvremenu, nastupila je punk euforija, za ovakvu vrstu muzike više nije bilo mesta, a članovi grupe okrenuli su se sviranju one muzike za koju su se školovali.

Tri decenije kasnije, 2007. godine, okupili su se ponovo da bi otišli na kratku turneju. Ponovili su to i dve godine kasnije. Poslednje vesti koje stižu iz njihovih redova potvrđuju da dovršavaju novi album.

Jedva čekam.

3 komentara na temu “U dobrom društvu”

  1. Potrefio si geografiju… reč je o Regent’s Canalu, blizu Camdena 🙂

    1. Onda je kanal blizu i Regent’s Parka? Ako je tako, tu je blizu i Abbey Road studio za snimanje muzike. Hyde Perk, takođe, samo na suprotnu stranu. 🙂

      1. Upravo tako 🙂 Ispod čiodice su baš ti brodići, čija stacionarnost navodi na to da služe za življenje na njima. Pardon, za Življenje…


        View Larger Map

Komentari su onemogućeni.