Kvadrikopter – soko 0:1

Šta sve neće postati aktuelno zbog naglog širenja popularnosti malih kvadrikoptera, tzv. dronova, malih letelica koje nose kamere i snimaju sve i svašta. Stvar se raširila toliko da je već počela standardna proizvodnja digitalnog smeća, a uto se uhvati i poneki zanimljivi kadar, poput ove borbe u vazduhu.

Ako ćemo pravo, ni soko nije baš najbolje prošao, jer verovatno je dobio po tamburi pri naletu na propelere, ali makar je ostao u vazduhu i tako odneo pobedu u okršaju.

Čitam baš negde, spremaju se leteći uređaji za obaranje dronova: biće profesionalno orijentisani na zaštitu vazdušnog prostora iznad aerodroma, nuklearnih postrojenja, vojnih instalacija, diplomatskih prostora i budvanskih dvorišta raznih pevaljki. Navodno, praksa dronova se raširila preko neke mere prihvatljivosti za one koji bi radije da sakriju ponešto. S obzirom na to da je demokratiji odavno odzvonilo, te da iluziju slobode održavaju još samo mediji, biće zanimljivo da saznamo kako se to planira ograničavanje korišćenja jeftinih kvadrikoptera. Jer šta god da urade, sledeće će biti ograničavanje snimanja sa zemlje, a to će pogoditi nas koji volimo da se bavimo fotografijom.

“Nije to taj kamen, Sizife.”