Meksikanac

Prosečnom Englezu ili Balkancu ime Babe Ruth ništa ne znači. I sam sam, kao klinac, dugo pokušavao da prokljuvim šta se krije iza toga. Tek kada je izašla Ilustrovana rok enciklopedija na našem jeziku saznao sam da to ime zna svako američko dete – tako se odazivao najpoznatiji igrač baseballa svih vremena.

U tom trenutku postalo mi je jasno kom se tržištu obraćala grupa Babe Ruth.

Babe RuthKada su se početkom sedamdesetih pojavili u rodnoj Engleskoj, publika se nije ni trznula. Odmah su prešli preko Velike bare i krenuli u veliki pohod. U SAD nije bilo loše, ali Kanađani su se munjevito primili – prvi album First Base (1972) se pozlatio. Njihova muzika je za to vreme bila prilično neobična – furiozni ritmovi, vanserijski gitarista i nadarena pevačica bili su praznik za uši & oči. Hrabro su citirali velikog Ennia Morriconea, na vrlo specifičan način „pročitali“ Zappinu pesmu “King Kong“, a “Black DogJessea Winchestera je postala nezaobilazna za izazivanje haosa na koncertima.

Glavna pesma u njihovom opusu bila je i ostala “The Mexican“. Ako apstrahujemo tupav tekst koji je miljama daleko od pesama slične tematike koje smo ranije pominjali, muzika je kompletna sviračka ludnica iza koje stoji gitarista Alan Shacklock. Gledajući njihov koncert, razmišljao sam o tome koliko su bili ubedljivi na pozornici i šta im je trebalo ono što je došlo kasnije. Na narednim albumima pesme su postale čvršće pa su se posle nekoliko godina utopili u gomili sličnih grupa i na kraju raspali. Nije više bilo raspevanosti, originalnosti i magije.

No, sudbina je imala druge planove sa Meksikancem. Prvo je krajem sedamdesetih kanadska grupa Bombers snimila disko verziju koja uopšte nije loša, a onda je to isto reciklirao DJ Jellybean nekoliko godina kasnije ubacujući u nju karipske ritmove. Od tog trenutka počinje zaluđenost crne populacije ovom pesmom – u poslednjih tridesetak godina semplovana je bezbroj puta i, nećete mi poverovati, jedna je od pesama koje se smatraju himnama u onoj vrsti crnačke muzike koju ovde nećemo da razmatramo.

Maksikanac je, očigledno, za svojih skoro pola veka proživeo svašta i ostao živ. Hot smile