Paradoks beskonačnog hotela

Beskonačnost brojeva, prebrojivost, kardinalnost… Sve su to pojmovi koji postoje sa jednom i samo jednom svrhom: da školarcima zagorčaju život. Sve one priče o tome kako je matematika vrhunac sistema mišljenja su prosti marketing za prodavce udžbenika. Je li tako?

Nije tako, naravno. Matematika jeste najbolja misaona disciplina koja postoji. Pride, uvek postoji način da se matematički modeli prikažu na zanimljiv način. Pazi sad (ako titlovi na srpskom nisu uključeni, uključite ih sami):

Dakle, rešenje uvek postoji. Ono jeste, matematika ne daje odgovor na pitanje “a šta ako je neki gost umoran ili džangrizav ili možebiti oboje, pa neće da napusti svoj usobu da bi prešao u drugu”, ali nema veze, jer neka GoTo špageta u kodu uvek može da reši specijalni slučaj (i iskomplilkuje život onima kojiodržavaju kôd), tako da samo budite fleksibilni i ne brinite, matematički modeli ne rešavaju samo model sfernog konja, već i beskonačnih autobusa.

Sve u svemu, nikad nećemo razumeti kakav bi mogao da bude sadržaj knjige utisaka u hotelu u kome vas neko stalno cinculira da promenite sobu, i to vas iz sobe 21 pošalju u sobu 2097152 samo zato što je došlo beskonačno mnogo beskonačno velikih autobusa pred hotel; ma haj’te, molim vas… Ne kažemo, hotel sa beskonačnim brojem soba svakako ima i beskonačan broj liftova, pa nije baš neki kunst pronaći tu sobu, ali što je red…. Baš i nije pravo svakome.

SobaricaNajzad je došlo vreme da vam priznamo zašto smo izabrali ovaj prilog sa Cevke. Aman, pa pogledajte samo facu te sobarice!

Za domaći zadatak: da sastavite izjavu koju je sobarica prećutala u ovom animiranom filmu. Svoje domaće zadatke izvolite ostaviti u komentarima.

Citate, braćo! Citate, a ne kardinalne brojeve i praporce!

2 komentara na temu “Paradoks beskonačnog hotela”

  1. Pošto nije pomenuto…

    ovo možete naći i u Autostoperskom vodiču kroz galaksiju Daglasa Adamsa.

  2. Волим бесконачност, јер увек има места.

Komentari su onemogućeni.