Petarde? Kakve petarde?

Da li vas nerviraju oni koji bacaju petarde? Iritira li vas praskavi zvuk desetina petardi kad uradi ponoć između dve kalendarske godine (i, obaška, trinajz dana kasnije ponovo)? Imate li želju da im se pridružite ili biste ih radije sve strpali u jednu pećinu i naredili im da ispucaju sve što imaju ako žele da izađu?

A šta biste onda tek rekli za eksploziju u skladištu za vatromet? Pazi ovo: snimatelj se zatekao nekim drugim poslom, pa je uhvatio sve, iako je najpre blebnuo od udara.

Petarde ne trpim i zbog njih odavno više ne izlazimo na gradski trg u novogodišnjoj noći, kao što smo nekad redovno činili. Jedne od takvih noći, mislim da to beše Nove 2004. ili tako nekako, u razmaku od dva minuta sam video petardu kako puca u visini mojih očiju (doduše, na izvesnoj udaljenosti), što je značilo da je neko aktivirao petardu i bacio je daleko, pa koga strefi, i policajca kako kreše petardu i baca je masi ljudi pod noge. Posle te scene smo pobegli sa trga odmah, ne čekajući ponoć, i nikad više nismo izašli na doček.

A vatromete volim. Nažalost, retko sam u prilici da vidim neki; letos sam video  i fotografisao (doduše, iz ruke, brzim ekspozicijama) vatromet u Novom Bečeju, posle koncerta Gibonnija. Sanjam da posetim neki festival vatrometa, negde u Evropi, i da ga fotografišem kako dolikuje – dugim usmerenim ekspozicijama sa stalka. Hoće li mi se ikada posrećiti? Ko bi to znao da kaže…