Utovar nedeljom, 11. januar

Delovanje iz pozadine je za neke jedini glas razuma.

Puno se frke podiglo oko ubistva francuskih novinara satiričnog lista. Raznih je reakcija bilo i biće. I agresivnih i miroljubivih. Domaći političari su odradili kurtoazni deo i nastavili zimski (polu)san, pa negde u tom (polu)snu sklepali pisani dogovor sa advokatskom komorom, ne bi li se okončao štrajk. Naravno, i advokati su ljudi od krvi i mesa živa bića, pa se zbog praznog džepa i još praznijeg stomaka zaboravilo na početne zahteve i uslove da bi se štrajk okončao. Neiskusnim posmatračima, nama i ljudima oko nas je možda i promaklo to da će se, kao posledica dogovora, usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći odložiti za “Uzroci su gori od posljedica”neka bolja vremena.

Naravno, domaći mediji se utrkuju da analiziraju prethodnu kalendarsku godinu tako što će citirati picoustog dok ovaj izlaže svoju objektivnu, je l’?, analzu. Novinarski izveštaji “preskaču” informacije koje objavljuje Zavod za statistiku i Ministarstvo finansija (treba znati čitati Excel-fajl), novu BusPlus cenovnu zavrzlamu hvale i levo i desno, iako će stara lica bez dana staža (odnosno sa penzijom od 0 dinara) plaćati skuplju kartu od onih koji imaju makar neku penziju (do 25.000 dinara), zaobići bilo kakvo nezgodno pitanje oko (ne)očekivanog “komešanja kursa”, a prećutati javno pitanje da li je svima unesrećenima iz poplavljenih krajeva izgrađena kuća do početka zime, kako je i obećano.

Važno je da se što više citira onaj koji “ima muda”, kada pokrivanje gubitaka železare zarad lakše prodaje(?) objašnjava poredeći se sa Svetim Petrom. A da ne biste slučajno razmišljali koliko je za državu jevtinije da se svim zaposlenim u železari da otpremnina, nego da se pokrivaju gubici, mikrofon ćemo dati Patrijarhu; on baš ima nešto lepo da nam kaže za Božić, iako smo Novu godinu već proslavili.

A u 2015. godini vam želimo isto što i nama – malo više vremena. Ne mislimo samo na šezdesetprvu sekundu dvadesetčetvrtog sata tridesetog dana juna (po Gregorijanskom kalendaru).

 

Sedmorica samuraja čestitaju sebi uspešno prolaženje vremena u iznosu od jedne godine dana (ili nečeg drugog, javite ako znate čega), a za koje vreme su uspeli da im prođe vreme, koje i vama želimo. Što je otprilike suština bilo koje godišnjice, čak i ove pasijansirane.

Kako reče Duško Radović, “stara godina je kao stara ljubavnica, ime joj se spominje baš kad ne treba”. Zato, bar do aprila pripazite malo kad pišete datume. Dotle ćete se, valjda, navići.

♫ samo da popijem još jednu s nogu ♪Dolazi Mujo kući u sitne sate, pijan k’o majka, spotiče se po kući i udara u štokove, pa se Fata probudi, pogleda ga tužno i zavapi kroz suze:

– Mujo, bolan, pa šta je ovo!? Rek’o si da’š postat’ drugi čovjek, a vid’ te, i opet p’jan k’o zemlja kući dolaziš …

Mujo zatetura, uhvati se za štok od vrata i odvrati:

– Fato, bona, jesam ja drugi čovjek, kunem ti se! Al’ šta mogu kad i ovaj pije…

Imate pet sekundi da smislite naziv za uređaj koji bi omogućavao prolaženje kroz zid. Nešto kratko, jasno i ubedljivo. 5… 4…

h099CDEE1

Osamdesetih godina emigrirao Jevrej iz Sovjetskog Saveza. Kontrolišu ga sovjetski carinici i nađu mu u kovčegu Lenjinovu bistu i pitaju:

– Šta je to?
– Pitanje je pogrešno! – Kaže Jevrej. – Treba da pitate KO je to! To je Lenjin! Vođa i spasitelj proletarijata i utemeljitelj moje ljubljene domovine, Sovjetskog saveza, genije koji je Marksove ideje pretvorio u stvarnost…
– Dobro, dobro. – Prekinu ga carinici. – možete izaći iz zemlje!

čista bistaNa granici Izraela opet ga kontrolišu carinici i nađu Lenjinovu bistu.

– Šta je to?
– To je pogrešno pitanje! – Kaže Jevrej. – Treba da pitate KO je to! To je Lenjin! Ludak, koji je pola čovečanstva bacio u siromaštvo, najveći zločinac dvadesetog veka…
– Dobro, dobro, smete ući u zemlju!

Konačno nađe Jevrej svoju porodicu u Tel Avivu i raspakuje svoje kofere. Njegov nećak opazi Lenjinovu bistu i pita:

– Striče, ko je to?
– To je pogrešno pitanje. Trebalo bi da pitaš ŠTA je to! To je pet kilograma neocarinjenog zlata!

Na dočeku ste verovatno obrnuli pun ciklus – konzumacija, zajebancija, reciklaža…

h87B12D40
…a sad vam je vreme da se malo vratite prirodi.

h7F6884A6

 

… 3… 2… 1… šta je, nikad niste čuli za vrata?

Nedeljni ručak po pravilu valja “odraditi” u društvu. Al’ ipak ne bi kom. Prijatno!

ko li je kuvar?