Fatamorgana

“Znanje je krhko, a neznanje veliko!” bio je moto jedne od konferencija na kojoj sam bio u svom alternativnom životu. Ovo je rečenica koju često volim da citiram u raspravama kada neko zapne oko svoje argumentacije. Vremenom, sve više sam siguran da ona nije samo zgodna marketinška dosetka. Barem par puta mesečno uhvatim sebe kako slušam nešto staro, a za mene novo, o čemu bi trebalo odavno sve da znam.

Kako sam bio naivan kada sam odbio da se bavim naukom, ne sluteći da ću celi život morati da učim. Nerd smile

Pre mesec dana sam slučajno nabasao na današnji klip. Pesma mi se svidela na prvo slušanje, po zvuku i produkciji sam mogao da je datiram u vremenu sa mogućnošću greške od par godina, pa sam se zapitao ko je, do vraga, Shelagh McDonald i kako do sada za nju nisam čuo. Polako je počela da se odmotava zanimljiva priča koja više liči na scenario za nesnimljeni film…

Za petnaesti rođendan matorci su joj kupili gitaru. Otkrila je Berta Janscha i pokušavala da svira kao što je to on radio. Kada je čula Joan Baez, poželela je da bude kao ona. Malo po malo, počela je da se muva sa tipovima koji su nešto značili na škotskoj folk sceni, a prelomni trenutak se desio kada je u Londonu slučajno srela Johna Martyna koga je odavno poznavala. On joj je obezbedio kontakt sa producentima & promoterima.

ShelaghVeć krajem šezdesetih, Shelagh se družila sa zanimljivim muzičarima sa engleske folk-rock scene – članovima grupe Fairport Convention, džez klaviristom Keithom Tippettom, Keithom Christmasom… Svi oni će učestvovati na snimanju njenog prvenca jednostavno nazvanom Album (1970).

Ploča je bila odlična, Shelagh mlada, lepa & talentovana, ali je komercijalni efekat bio ništavan. Njen menadžment je rešio da zasvira drugu pesmu. Počeli su da je reklamiraju kao novu Sandy Denny. Ovoga puta štampa se uhvatila na udicu, a počelo je i snimanje drugog albuma, Stargazer (1971).

Po završetku snimanja, sasvim neočekivano, Shelagh je netragom nestala. I nigde je nije bilo više od tri decenije.

Za svo to vreme prijatelji & fanovi su bezuspešno nagađali šta se sa njom desilo. Misterija je razrešena tek 2005. godine, kada je jedan uporni novinar uspeo da je pronađe i ispriča njenu priču. Za sve je bio kriv loš LSD trip koji je trajao više od 12 sati. Posle njega danima je imala halucinacije, a glas joj je otišao do đavola. Vratila se roditeljima i godinama pokušavala da se izvuče iz svega toga. Potrajalo je.

Pre neku godinu, obnovila je veze za muzičarima i počela je ponovo da nastupa na malim svirkama, a krajem 2013. potvrdila da snima novi album.

Meni ostaje da ga strpljivo čekam.