Legenda

Da Komšija nije potegao Vladu & Bajku, ovoga priloga, verovatno, ne bi ni bilo. Kako prolazi vreme, sećanja blede pa pojedinci, a i grupe, ostaju zaboravljene. Dobro je primetio da na Cevki teško šta može da se pronađe što je iole starije, a vezano je za srpsku muzičku scenu. Srećom, još uvek svi entuzijasti nisu se preselili u večna lovišta, pa ako se uporno traga, nešto se da iščeprkati.

Da li je neko od čitalaca ovoga bloga slušao grupu San? Teško, mada je ovo jedna od najboljih pesama koja se zavrtela na domaćim radio talasima sredinom sedamdesetih…

SanGrupu San osnovao je Sanja Ilić. Upravo onaj koji danas obilazi svet svirajući neku sasvim drugu muziku. San je bio mladalački eksperiment koji je mnogo obećavao, a završio se tragično.

“Legenda” je izvedena na festivalu “Omladina 74”, jasno se to čuje iz aranžmana koji je zgotovio Miljenko Prohaska, no nije tipična šlagerska pesma kakve su se izvodile u to vreme. Ima zanimljiv tekst i odlično pevanje Predraga Jovičića, koji je i autor muzike za nju. B-strana singla je bila još uzbudljivija. Pesma “Milena” je žestoka soul/jazz/funk vožnja kakve su se tada svirale i prava je šteta da nije bolje snimljena i producirana.

Činilo se da će grupa San postići veliki uspeh, jer su i naredna dva singla puno obećavala – zvučali su odlično i bili kompetentni svirači. Njihov nastup u Nišu 1975. godine tragično se završio: pevač Jovičić (inače sin legendarnog virtouza na gitari Jovana Jovičića), poginuo je na pozornici od udara struje.

Grupa San je prestala sa radom, a Sanja Ilić je prekinuo sviranje sa rok bendovima za sva vremena i posvetio se komponovanju. Pop Mašina je za svoj drugi album snimila pesmu “Rekvijem za prijatelja”, posvećenu Jovičiću. Tekst je napisao Ljuba Ninković. Dve godine kasnije nastao je i album Uspomene, u znak sećanja na preminulog pevača na kome se pojavljuje krema muzičara iz tadašnje Jugoslavije.

Još uvek živim u nadi da će se neko setiti da sredi i remasterizuje njihove originalne snimke ako su sačuvani. Istorija, pa i ona muzička, ne piše se od juče.