Nevinost bez zaštite

Ono jes’ da se ekstremnim sportovima najčešće bavimo ponedeljkom kako bismo se malo razmrdali, ali danas se ova tema razvija u nedeljni bioskop…

Čuli ste za Dragoljuba Aleksića? To je onaj lik koji se zubima držao za sajlu koja je visila iz aviona koji je leteo nad Beogradom. A to nije jedino ludilo koje je napravio u životu. Mnogo veće ludilo beše prvi kompletno zvučni srpski film koji je usred okupiranog Beograda, 1942. godine, snimio na filmskoj traci ukradenoj iz nemačke intendanture.

Isprovociran činjenicom da ovaj film nije ušao u antologiju srpskog filma jer je načinjen “pod sumnjivim okolnostima u toku okupacije”, Dušan Makavejev je 1968. godine napravio dokumentarnu rekonstrukciju priče o filmu i, štaviše, iskoristio jedinu sačuvanu kopiju originalnog filma kao kompletan umetak u svom filmu.

Više o istoriji snimanja filma “Nevinost bez zaštite” pročitajte ovde. A pošto je nedelja, iskoristite slobodno vreme da pogledate i ceo film Dušana Makavejeva. Malo ćete se pomučiti sa lošom sinhronizacijom zvuka, ali verujte da se patnja isplati.

Možete pokušati i druge linkove na Cevki, ali to je sve isparčano na komade…