Pogled u Sunce, pet godina

Ovo što ćete sada videti nije animirani film, već tzv. stop motion film, dobijen nizanjem fotografija uslikanim u nešto dužim, jednakim vremenskim intervalima (koji u ovom slučaju iznose oko osam sati). A neobična slika je posledica korišćenja specijalnih filtera koje naučnici koriste za posmatranje heliosfere.

Pazi sad.

Podsećanja radi: prečnik Sunca je 1.391.000 km. Pljusak protuberanci je spektakl za sebe: one koje dostignu visinu od stotinjak hiljada kilometara ne smatraju se osobito velikim niti spektakularnim…

Otkuda sve ovo? Reč je o obeležavanju petogodišnjice rada SDO (Solar Dynamics Observatory), postrojenja u orbiti oko Zemlje čiji glavni zadatak je da neprekidno gleda u Sunce, prati događanja i obezbeđuje podatke koji će dovesti do boljeg razumevanja ponašanja naše zvezde i uticaja na naše živote. NASA pažljivo brine o dobroj reputaciji svojih programa, jer čak i vrhunska nauka je tamo na tržištu (barem kad treba izvući pare iz budžeta), pa se ovakvi snimci prave sa neskrivenom namerom da izazovu snažan psihološki efekat kod posmatrača.

Sasvim izvesno, uspeli su.

 

(via)