Priča

All of these lines across my face
Tell you the story of who I am
So many stories of where I’ve been
And how I got to where I am
But these stories don’t mean anything
When you’ve got no one to tell them to
It’s true…I was made for you

Ovako je krenula pesma “The Story” i sasvim je normalno što sam se odmah zapitao gde rastu ženske koje te još u prvoj strofi oduvaju. Onih metiljavih, koje “niko ne voli” i nešto stalno zapomažu, ima koliko hoćeš. Thinking smile

Malo vršljanja po netu daje odgovor – u Seattleu. Daleko, brate. Teško da će nam se putevi ikada ukrstiti. No, odmah mi je postalo jasno zašto zvuči tako kako zvuči, u tom gradu se rodio grunge. To me je malo pokolebalo, ali sam stisnuo zube i uspeo da složim priču.

Početkom XXI veka muzička scena Seattlea je bila “in”. Meni se to što su razni muzičari svirali & promovisali nije svidelo. A ne sviđa mi se ni danas. Bilo je previše krljanja i agresivnosti u svemu, a nisam naklonjen takvom iskazivanju ideja. No, nisam bio jedini. Blizanci Phil & Tim Hanserot, muzičari koji su i sami bili deo tadašnje lokalne scene, osećali su se isto. Tražili su nešto drugo, različito, kako bi ostvarili svoje ambicije.

Udružili su snage sa lokalnom curom Brandi Carlile, koja je nastupala po barovima i muvala se okolo, što je bilo dovoljno da krenu u novu avanturu. Debi album grupe, potpisan imenom pevačice, izašao je 2005. godine i nije postigao nikakav zapažen uspeh. Prava šteta, jer je bio odličan. Brandi je pevala uobičajene pesme o ljubavi & patnji na specifičan način, pa je sve to zvučalo raskošno, toplo i na neki način lekovito. Da se ne lažemo, stvari o kojima su govorili svima se dešavaju, pa je lako da ti pesma uđe pod kožu.

The StoryNaredni album The Story (2007) je bilo druga priča. Ako je publici prvenac promakao, znalcima nije. Za njegovo snimanje, kao producent angažovan je legendarni T-Bone Burnett koji je, kao i obično, filigranski složio kockice. “Priča” je iskorišćena kao muzička tema u jednoj od epizoda gledane serije Grey’s Anatomy, posle čega je čitava stvar sa grupom eksplodirala.

Da uspeh nije slučajan, svedoče i naredna tri albuma koje su snimili. Svi su dobili jako pozitivne kritike. I ma kakvu muziku Brendi Carlile svirali, šetajući se u svojim pesmama kroz folk, americanu, laki country ili rock & roll, imaju dve konstante: dobre pesme & retko snažni glas pevačice koji trenutno izaziva žmarce po celom telu slušaoca.

Za kraj meseca najavljen je novi album. Jedva čekam. Hot smile