Rock’n’bowl arheologija

Godina je 3000. Svet je u novom blagostanju, sve se zna šta i kako, svako ima svoje zadatke, slobodnog vremena na pretek, a pragmatična znanja su dostigla svoj vrhunac zasićenja među ljudima. Preostalo je samo da se prisećamo onih divova na čijim plećima smo stajali da bismo videli dalje… čuli bolje… tako nekako.

Ko zna: možda bude čak i gore od ovog. Idiokratija je zaista mogući scenario naše neposredne budućnosti. Preostaje vam samo demagoška uteha da nećete i sami doživeti pad civilizacije… To jest, nadajmo se da nećete.

Ne, nećemo slutiti loše. Ali…

U jednoj spontanoj situaciji kasno sinoć, šetajući gradskim trgom, zastali smo ispred jednog lokala koji nije veći od 50m2 u kome se tiskalo ne manje od dve stotine pripadnika generacije rođene posle ratova devedesetih. Iz lokala je dopirala veoma glasna zvučna tvorevina muzikoidnog karaktera u čijoj strukturi je bio upadljiv glas jedne poznate drombulje, udovice ratnog zločinca, one koja ne nalazi za shodno da sakrije od hordi svojih pristalica kako je svom sinu za punoletstvo poklonila ručni časovnik koji košta kao stogodišnja prosečna plata u Srbiji ili deset trosobnih stanova u novogradnji u bilo kom gradu Srbije manjem od 50.000 stanovnika. Nekoliko devojčica za koje nisam siguran da su punoletne, ali su obučene kao da je napolju 23°C, a ne -3°C, izašle su “na vazduh”, a sa lica im se očitavalo ushićenje dobrim provodom. Neki dečaci paperjastih brčića su izašli za njima, procvilili kako je hladno, svi su se nasmejali i vratili se u Cecino zvučno okrilje na sledeću dozu eksa.

Put kući sam proveo u bezuspešnom pokušaju da glavu skrenem sa misli o tome kako razmišljanje svojom glavom nije dar, već usud. Deci u tom ćumezu je sinoć bilo lepše u tom

Uzgred: ne plašite se da će neko kroz hiljadu godina krivo tumačiti istoriju estradne scene Srbije. Kroz hiljadu godina neće biti nikog kome će biti stalo do sećanja o jednom kukavnom i zaboravljenom narodu za kojim niko nije suzu pustio kada je poslednji pri izlasku ugasio svetlo, a da niko nije morao da ga opomene da to učini.