In memoriam: Terry Pratchett (1948-2015)

Suština pasijansa se oprašta od tvorca Disksveta.

Terry Pratchett (1948-2015)

Ne možemo da odolimo barem jednom odlomku.

[Napomena: ovo je fusnota na početku romana “Boja magije“.]

– * –

° Oblik i kosmologija disk sistema u ovom trenutku verovatno zavređuju malo objašnjenja.

Postoje, naravno, dva glavna pravca na Disku: Središno i Rubno. Ali pošto se Disk i okreće oko svoje ose, jednom na svakih osamsto dana (da bi ravnomerno rasporedio težinu na svoje potporne debelokošce, prema Reforgulu iz Krula), postoje takođe dva sporedna pravca, kao što su Nizvrtno i Uzvrtno.

Pošto se Diskovo malo, orbitirajuće sunce zadržava na stalnoj orbiti, dok se glavni Disk okreće lagano pod njim, lako je zaključiti da se godina na Disku sastoji ne od četiri, već od osam godišnjih doba. Leta su ona doba kada sunce izlazi ili zalazi kod najbliže tačke na Rubu, a zime one prilike kada ono izlazi ili zalazi u tački pod uglom od devedeset stepeni prema obimu.

Tako, u zemljama oko Kružnog Mora, godina počinje na Praščićnu noć, nastavlja se preko Primarnog proleća, do svog prvog leta (Veče Malih bogova), koje prati Primarna jesen i, opkoračujući dan Svirepe plime, koji označava polovinu godine, dolazi Sekundarna zima(poznata kao Vrtena zima, pošto se u ovo vreme sunce diže u pravcu okretanja Diska). Zatim dolazi Sekundarno proleće, sa Sekundarnim letom za petama, treća četvrtina godine
počinje na Noć Svih ugara – prema legendi jedina noć kada veštice i vorloci ostaju u krevetu. Opalo lišće i studene noći vuku se ka Uzvrtenoj zimi i novoj Noći Praščića, posađenoj kao zamrznuti dragulj u njenom srcu.

Pošto slabašno sunce nikad izbliza ne zagreva Središte, tamošnje zemlje su zarobljene večitim ledom. Rub je, s druge strane, područje sunčanih ostrva i bogougodnih dana.

Postoji, naravno, osam dana u nedelji Diska i osam boja u Diskovom svetlosnom spektru. Osam je broj od izuzetnog okultnog značaja na Disku i nikad ga, ni slučajno, Čarobnjaci ne smeju izgovoriti.

Zašto bi sve gore navedeno moralo da bude baš tako, nije do kraja jasno, ali objašnjava zašto su, na Disku, Bogovi ne toliko obožavani, koliko proklinjani.