Majstorski trikovi

Kad se podiže kuća, pogotovo montažna, nema šale: mora da se radi marljivo, jer vreme je novac. Evo kako se jedan majstor snalazi da prištedi vreme uz pomoć trakastog metra.

Svi vi koji nikada niste videli kako pravi majstor-zidar otvara bocu piva bilo čime što mu se nađe u rukama (uključujući džak cementa! – ne, ne može da se prepriča), verovatno ćete misliti da je ovde posredi neki trik. Ne, nema trika. Verujte da je moguće.

Da, znamo da ovo nisu zidari, ali… Kuće po Americi ne podižu zidari, već tesari… I što reče majstor-Cvetko, kad se onomad vratio iz posete rodbini u Americi, gde je zavirivao kako se u komšiluku podiže kuća, sve radi razmene stručnih znanja, jel’te, jer uočio je neke čudne i nerazumljive trendove u odnosu na Crnotravce sa kojima je pola veka proveo:

…Sklepaju nešto kao rešetku od par greda i mnogo letava, nigde ni stuba ni armature, pa ture lesonit sa dve strane letvi, pa ondak između nakrkaju papir i neki specijalni lepak što se zove glu, pa to narondaju nekim držaljama i onda se to osuši i kao bude unutrašnji zid. A spoljni zid isto tako, samo nije lesonit i papir, nego daska i kao neki stiropor, ali isto ide taj glu…