Nedelje

Znate li ko je Misha Rozema? Ne znate, naravno. Nisam ni ja znao do prekjuče, kad sam naišao na ovu priču. Misha Rozema je filmadžija koji nema para, a kad nema para, nema ni filma. Ali on ima dobru ideju i spreman je da dokaže njenu valjanost. Ovaj kratki film je upravo to: potvrda ideje. Pogledajte, pa ću da vam ispričam ostalo.

Razvucite veliku sliku, biće bolje.

Dakle, Rozema je zamislio slojevitu SF priču nabijenu napetošću, filozofskim pogledom na egzistenciju u novom vremenu i distopijskom atmosferom totalitarnog društva koje se čini kao tuđi košmar. Da bi odslikao Siudad Meksiko posle apokalipse, Rozema je organizovao kampanju na Kickstarteru kako bi finansirao kratku produkciju u nadi da će upecati neku jako veliku ribu, toliku da će prihvatiti da finansira celovečernji film.

Konačni dokaz koncepta je taj da je ovo remek-delo zgotovljeno sa samo 50.000 dolara! Taj novac bi onom mamlazu Cameronu bio dovoljan eventualno za pet sekundi filma (i za tih pet sekundi Cameron bi uspeo da napravi bar jednu infantilnu nelogičnost).

Rozema je uspeo da zatvori konstrukciju i realizuje ideju uz pomoć produkcionog tima PostPanic iz Amsterdama. Ono što je usledilo je na granici neverovatnog. Ovaj film je pušten na Vimeo u ponedeljak, pre šest dana, i gotovo volšebno je postao je predmet manične trke kapitalnih holivudskih proizvođača pokretnih slika. Na kraju je Warner Bros uspeo da dobije opciju za snimanje celovečernjeg filma – ispred nosa kućama Sony Pictures i Fox!

Hrabre sreća prati.