Neka niko ne zna za moj bol

Prošlo je vreme bučnih žurki iz mladosti. Omatorelo se, a društvo hoće da sluša finu muziku kada mi dođe u posetu. Iako se trudim da budem dobar domaćin, uvek iskrsne i poneki problem koji ne mogu da rešim. A moj je specifičan. Treba da rešavam kviz:

Pusti onu muziku uz koju smo se dobro zezali poslednji put.

Ne sećam se šta sam puštao pre dva dana, a kamoli nečiji “poslednji put”. Smile with tongue out

Uz malo nagovaranja da čujemo nešto novo i dobro, sve prođe kako treba. Uz nekoliko Milfovača brzo dostignemo radnu temperaturu. Kako ona ima i odloženo dejstvo, čim žene počnu da se gurkaju laktovima i krenu sa konstatacijom da nas je malo uhvatilo, to je znak da je došlo vreme da se opraštamo. Sarcastic smile

Imam spremljene pesme i za te trenutke, a današnja mi je omiljena. Open-mouthed smile

Los LobosQue Nadie Sepa Mi Sufrir” je samo jedna od genijalnih pesma sa fantastičnog albuma La Pistola Y El Corason (1988) grupe Los Lobos. To je njihova posveta podžanru meksičke muzike koji se zove Norteño. Uglavnom su to narodne pesme, ali ima i komponovanih u tom maniru.

Kako mi se pesma dopala još prvi put kada sam je čuo, počeo sam da čeprkam naokolo ne bih li shvatio o čemu govori. Jasno mi je i bez poznavanja teksta: posredi je neki teški dert. A onda sam otkrio neke neverovatne stvari o toj pesmi. Nerd smile

Prva verzija pesme, koja je bila veliki hit, snimljena je još u vreme kada sam se rodio. Nisam mogao da poverujem ko ju je tada otpevao – velika kraljica francuske šansone Edit Piaf. A zvučalo je baš ovako, sa sve njenim karakterističnim rrrrrrrrr:

Pesma je napisana još 1936. godine i bila je veoma popularna u Južnoj Americi. Dvadesetak godina kasnije, tokom svoje turneje Piafova ju je čula, snimila je u prepevu kao “La Foule” i postigla globalni hit.

Pronašao sam još dve zanimljive verzije. Jednu od njih peva kanadska pevačica Martha Weinwright, čiju smo poznatu muzičku familiju već nekoliko puta pominjali na blogu.

Drugu verziju, mnogo komercijalniju od verzije Los Lobosa, izvodi grupa Chico & The Gypsies – oni su jedan od restlova mnogo poznatije grupe Gipsy Kings.

A ako neko od vas ima neku drugu pesmu kojom ispraća svoje goste, neka mi se javi. Rado ću da napišem nešto i o njoj. Hot smile