Ovako i onako

O mestu grupe The Beatles u istoriji popularne muzike XX veka odavno je sve rečeno. Dobro se sećam histerije koju su izazivali kod obožavatelja, ali se ne sećam da je nešto slično bilo ko ponovio proteklih decenija. Uz njih, moderna muzika je postala umetnost. I odličan posao.

Rock & Roll je, napokon, odrastao i uozbiljio se.

O životima članova grupe napisano je mnogo knjiga koje su zabavne za čitanje. U njima ćete naći bezbroj anegdota i slatko se ismejati. Oni ni sebe same često nisu uzimali za ozbiljno, a neki od njihovih genijalnih radova zvuče kao da su ih pisala deca – toliko su jednostavni.

Abbey RoadAlbum Abbey Road (1969) je poslednji koji su snimali kao celinu. Između dobro poznate “Here Comes the Sun“, koja otvara B-stranu, i koktela od nekoliko kratkih pesama koje povezane čine mini svitu od petnaestak minuta, smestilo se kratko remek-delo koje nepažljivim slušaocima najčešće promakne.

Because” je pesma od osam stihova koja se odmah prepoznaje kao Lennonova. Takav naivni, dečiji idealizam je samo on mogao da zastupa. Muzika je već nešto sasvim drugo.

U knjigama koje sam pomenuo piše da je to poslednja pesma koja je snimljena za Abbey Road i daju zanimljivu priču o tome kako je nastala. Dok je Lennon slušao Yoko Ono kako svira Betovena, nešto mu je kvrcnulo u glavi. Zatražio je od nje da mu ponovo odsvira Mesečevu sonatu, ali ovoga puta unazad. I to je bilo dovoljno.

Producent George Martin je raspisao aranžman za tri vokala, u studiju su to triplirali i zazvučalo je kao mali hor. Tek onda je dodat ostatak instrumentalne pratnje…

Aranžman, koji počinje uvodom na čembalu koji svira Martin, potpuno je netipičan za grupu, kao i sve ostalo što se u pozadini čuje. Lennonova gitara je propuštena kroz neki od efekata i imitira čembalo, u par navrata čuju se deonice na sintisajzeru koji je u to vreme bio novotarija i još uvek mu nisu našli pravu namenu… Očigledno je da su na snimanju puno eksperimentisali i dobro se zabavljali.

A ako neko od vas još uvek sumnja kako je nemoguće u nešto manje od tri minuta spakovati muzičko remek-delo, neka pusti klip ponovo. Nerd smile