Pele: unutrašnja vatra

U jeziku starosedelaca Havaja, reč “Pele” je ime boginje vatre i vulkana, a takođe i reč za užarenu lavu. Štaviše, taj narod je smatrao lavu pojavnim oblikom boginje Pele i smatrao je da je to živa tvar. U filmu koji sledi, razumećete zbog čega je to verovanje usađeno u kulturu Havaja.

Sledi šest i po minuta besprekornih kadrova zastrašujuće lepote skorašnje aktivnosti vulkana Kilauea. Predlažem gledanje preko celog ekrana, ako je moguće u visokoj rezoluciji.

Lance Page je rođen na Havajima, ali, po sopstvenim rečima, tek je prošle godine dobio priliku sa se suoči sa vatrama boginje Pele i da snimi ne iskvarenu lepotu strašne sile kojom ona održava cikluse uništenja i stvaranja na zemlji.

Mislim da nikad u životu nisam video bolji prikaz sile vulkana, iako zapravo nedostaju pravi, dokumentarni kadrovi erupcije koji bi prikazali razmeru te sile. Ako se slažete sa mnom, to na kraju nije toliko ni važno: već je jasno da je ta sila velika, nezaustavljiva, silna i veličanstvena. Ovo je izrazito intimno posmatranje vulkan, lični doživljaj pretočen u sliku na način koji nas ostavlja bez komentara. Tako je dobro. A dokumentarne slike ćemo prepustiti nekim drugim stvaraocima pokretnih slika.