Šta su mi uradili

Nedavno su i naše novine su prenele šturu agencijsku vest da je preminuo Steve Strange. U nekoliko rečenica su smandrljale par osnovnih podataka o njegovom životu, iz kojih se ništa smisleno ne može zaključiti, i ispratile ga na Neko Bolje Mesto. Posle tako škrtog predstavljanja, klinci nikada ništa i neće saznati o čoveku koji je imao važnu ulogu u muzičkom pravcu koji se zove Novi romantizam.

No, da počnemo priču iz početka.

Strange je živeo u velškoj zabiti, ali je čudesni splet okolnosti radio za njega. Posle koncerta Sex Pistolsa sprijateljio se sa Glenom Matlockom, a nešto kasnije i sa basistom Stranglersa. Umuvao se u lokalnu ekipu koja je organizovala koncerte, pa mu je malo vremena trebalo da se zaputi u centar dešavanja, London. I tu je imao sreće: radio je u timu Malcolma McLarena, osebujnog lika & veštog medijskog manipulatora koji je stajao iza uspeha Sex Pistolsa i mnogo čega još.

Kako je punkerska ideologija propagirala ideju da “svako ko uzme instrument u ruke može da postane zvezda”, Steve Strange je uskoro formirao sopstvenu grupu. The Moors Murders je trajala kratko: nije ostavila nikakvog traga na muzičkoj sceni, ali interesantni su muzičari koji su se u njoj okupili. Svi su kasnije nastavili karijeru u uspešnim grupama (Chrissie Hynde, Topper Headon).

Stvari su se drastično uozbiljile 1979. godine. Strange je osnovao Visage. Okosnicu su činili već iskusni muzičari, kaljeni u poznatim grupama: Midge Ure & Rusty Egan iz grupe The Rich Kids, kao i Barry Adamson, John McGeoch & Dave Formula iz grupe Magazine. Ukratko, bila je to svirački kompetentna novotalasna supergrupa.

Dobro se sećam tog vremena – živeli smo u iščekivanju kako će to zazvučati na vinilu. I dok se album snimao, Strange je zaigrao u spotu “Ashes to AshesDavida Bowiea. Iako sam Bowie nije imao ništa s pokretom “novoromantičara”, sam spot je pomogao da se promoviše novi modni trend.

VisageČekanje se isplatilo. Singl “Fade to Gray” i album Visage (1980) su bili pun pogodak. Bio je to potpuno novi pop zvuk koji će krenuti u više različitih pravaca (Ultravox, Spandau Ballet, Duran Duran). A sam Strange će se posvetiti promociji Novog romantizma.

Sa Rastyjem Eganom počeo je da organizuje muzičke večeri po klubovima, promovišući modne i muzičke trendove i držeći se devize “otkačeno i lepo”. Uspevalo im je, jer su ta mesta postala “in” i okupljala one koje bi danas nazivali celebrityjima.

Druga strana Strangeove ličnosti nije bila ni malo ružičasta. Zavisnost od heroina, nervni slomovi, biseksualnost, glasovi u glavi… Baš kao u današnjoj pesmi.

Izgleda da je to cena koju svaka glavna “faca” na kraju mora da plati.

4 komentara na temu “Šta su mi uradili”

  1. Neki od sporednih likova, ali značajnih za radnju u filmu “Worried About the Boy“, su baš Steve Strange i Malcolm McLaren. Radnja se tiče uspona Boya Georgea do slave, preporuka za one koje interesuje (ili bi želeli da se podsete) taj pokret…

    1. Film daje odličan uvid u atmosferu koja je vladala u to vreme na ulicama i po klubovima Londona. Imao sam sreće da je osetim uživo. 🙂

      Preporuka i od mene.

      1. Imao sam sreće da je osetim uživo.

        Ajoj… mi sa jeftinijim ulaznicama možemo samo da zamišljamo kako je to bilo gledati u 3D 🙂

        1. Ništa naročito, sve je to život i individualna percepcija. 🙂

          Zatekao sam se tamo, savim slučajno, u vreme kada je bio Royal Wedding(Charles & Diana).

          Biće, uskoro, tekst o tome i kako sam uspeo u celoj toj gunguli da pronađem hram rock & rolla – Maquee Club. 🙂

Komentari su onemogućeni.