Sunce će ponovo zasijati

Šta povezuje grupe Deep Purple i ABBA? Naizgled ništa, jer ono što su svirali nema nikakvih dodirnih tačaka. No, zeznuo sam se.

Pošteno da priznam, Jona Lorda nikada nisam mogao da zamislim kao pisca dirljivih balada u fazonu Burta Bacharacha. Ispostavilo se da on ima i svoju nežniju stranu.

Kada je Lord napustio Deep Purple, verovatno mu je prijao odmor od neprekidnih turneja i snimanja koje su trajali decenijama. No, ljudi poput njega nikada ne odu u pravu penziju – nastave da rade i stvaraju u tišini, van svetlosti reflektora.

Njegov solo album Beyond the Notes (2004) je sve iznenadio. Umesto uobičajene purpleovske vožnje i brektanja Hammonda, ponudio je iznenađujuće dobre pesme u kamernim aranžmanima i sa lakim prizvukom džeza. Sem dobrih pesma, na albumu gostuju i neki muzičari koji sami po sebi dodaju specifični šmek: tekst za ovu baladu napisala je Sam Brown koja i sama peva, za muške vokale zadužen je Miller Anderson, a najveće iznenađenje je gostovanje Fride u pesmi “The Sun Will Shine Again“.

Fridi, koja je imala ličnu tragediju zbog koje je prestala da peva (ćerka joj je nastradala kao tinejdžerka), ova pesma savršeno je legla. Govori upravo o osećanju bola & izgubljenosti koji se teško podnose, nudeći na kraju kakav-takav optimizam. Nije ni čudo što je publika odregovala, pa su zajedno nastupali na mnogo koncerata širom Evrope.

Stoga je prava šteta da je ova strana Lordove ličnosti tokom čitave njegove karijere ostala skrivena.