Po istočnoj Srbiji: Bigar

Bigar

Zgodna stvar na putovanjima je to što naletite na nešto lepo što ne da niste uplanirali, nego do tada niste ni znali da postoji.

Iako je naše putešestvije bilo u dobroj meri isplanirano, vezano satnicom koju smo dogovarali s lokalnim turističkim savezima i muzejima, dozvoljavali smo sebi izvesnu dozu kreativnog haosa menjajući u poslednji čas rutu kojom smo se vozili od jednog do drugog mesta. Tako je bilo i u slučaju puta od Negotina do Pirota, gde smo se odlučili da idemo lošijim putem koji vodi obodom Stare planine, i već uskoro posle Knjaževca, iza jedne okuke, naleteli smo na ovaj vodopad. Iako je tajming bio tesan, odlučili smo da stanemo na 5 minuta, koliko da odmorim ruke od volana.

Vodopad je visok 35 metara i nalazi se na mestu gde se potok Bukovski Do uliva u Stanjinsku reku. Voda se preliva preko rupičastog kamena, bigra, po kome je i dobio ime. Ove informacije pokupio sam tek kasnije, saznavši i da se iznad njega nalazi nekoliko kaskadnih jezercadi, teško pristupačnih, ali sam napravio mentalnu zabelešku da jednog dana moram da se uzverem i pogledam ta čuda prirode.

2 komentara na temu “Po istočnoj Srbiji: Bigar”

  1. Ako imate više vremena, svakako treba otići do vrela potoka Bigar. Do njega vodi makadamski put od par km.

    A između Knjaževca i Kalne, u Donjoj Kamenici, ne treba propustiti crkvicu. Ako imate sreće da je otvoreno (možda se može telefonom najaviti), svakako se popnite u pevnicu.

    https://ssl.panoramio.com/photo/116031295

    1. Do njega vodi makadamski put od par km.
      Hvala na informaciji, Milane, vrlo je moguće da ću u narednih mesec dana proći još jednom oko Pirota, pa mi je taj podatak od velike koristi 🙂

Komentari su onemogućeni.