Rock and Roll Music

Kako sam u par prethodnih priloga debelo zabrazdio u festivalsku muziku, vreme je da se vratimo na ono čime se sve vreme ovde bavimo. Jugoslovenski rock & roll nije bio ništa slabiji od onoga koji se svirao u svetu – u to ćemo se ubrzo uveriti. Razlika je bila samo u tome što on na domaćem terenu nije imao nikakvu infrastrukturu koja bi ga poduprla. Razlozi su bili čisto ideološke prirode – kada je Partija shvatila da mladim, urbanim ljudima treba malo oduška i odlučila da malo popusti dizgine, voz je već bio prošao.

Rock & roll prvoborci su već odrasli.

Osijek je najveći grad u Slavoniji, Republika Hrvatska. Za današnju priču važno je da je bio rasadnik muzičkih talenata – oni koji ovu rubriku redovno prate, znaju da je iz njega u Korni Grupu došli Dado Topić i Josip Boček. Tačnije, prešli su iz Dinamita

Ono što se mnogo manje zna je da su VIS Dinamiti osnovani još daleke 1964. godine i da su još dvojica muzičara koji su svirali u njihovoj prvoj postavi postali poznati: bubnjar Miroslav Šaranović završio je u Indexima (na njegovo mesto je došao Ratko Divjak), a pevač Krunoslav Kićo Slabinac postao je nacionalna zvezda.

Da ne bude nesporazuma, Dado Topić je došao na Slabinčevo mesto. Just kidding

Slabinac je tokom celoga života bio “nestašni dečko” koji nije mogao da se skrasi. Kao klinac naučio je da svira tamburu. U tinejdžerskim godinama išao je u muzičku školu i prešao na gitaru. Ni tu nije bio zadovoljan – rock & roll je tekao njegovim venama. Sa Dinamitima je bila prava stvar – svirali su odlično, a repertoar im je bio raznolik. Uz klasike, prašili su Stounse i Kinkse.

Po povratku iz vojske, Slabinac se preselio u Zagreb. I repertoar mu se promenio – kao rasni crooner snažnog glasa pevao je pesme Elvisa & Toma Jonesa. Ubrzo ga je Nikica Kalođera uzeo pod svoje, a hitovi koje je tada snimio slušaju se i danas. Da se malo podsetimo: Plavuša, Vjenčanja neće biti, Tri slatke riječi, Zbog jedne divne crne žene…

Sredinom sedamdesetih odlazi u Ameriku pokušavajući da napravi internacionalnu karijeru. Nije mu to pošlo za rukom, pa se vraća u Zagreb i čini potpuno neočekivani potez. Okreće se izvornoj narodnoj muzici & tamburici i ubrzo postaje kralj bećaraca.

KićoNisam ljubitelj Slabinčevog repertoara, ali mu za pevačke sposobnosti skidam kapu. Ponajviše zbog svojevrsne ekstravagancije koju je uspeo da izgura 1981. godine – snimio je album Rock And Roll na kome je otpevao dvanaest klasika iz ranog perioda ove muzike. I to savršeno!

Ponadao sam se da je ovaj album još jedan njegov neočekivani zaokret u karijeri. Da će da se, napokon, vrati svojim korenima i zapeva ono što najviše voli.

Ispostavilo se da je to bio još jedan “sanak pusti”.

3 komentara na temu “Rock and Roll Music”

  1. Prije nekog vremena davala se na HRT emisjia o DINAMITMA. Prva postava je radila dar-mar po klubovima zapada…..
    Antun Tuca Nikolić je nezasluženo u” debeloj” Bočekovoj sjeni.
    U prilog tome ide i činjenica da je na jednoj od gitarijada u Sarajevu osvojio prvo mjesto, pobijedivši i “legendarnog” Bodu Kovačevića.

    1. Nadam se da će emisija o Dinamitima da se pojavi na Cevki. Tuca Nikolić je svakako veliki muzičar. A posle svih onih njihovih intrumentala koje sam čuo, jasno mi je zbog čega je na nastupima bila ludnica… to je bila bolja svirka od većine grupa sa zapada toga vremena.

      Ko ne veruje, neka proveri. A neka proveri i šta & kako je, recimo Clapton svirao 1966. 🙂
      https://www.youtube.com/watch?v=x81LJu5sKPM

      Sada, kada sam zaronio u p(j)esmaricu, teško mi je da izađem. 🙂 A moram, treba ispratiti i druge interesantne stvari.

      No, navraćaću se na zanimljive staritete, sigurno.

Komentari su onemogućeni.