Seti se naše ljubavi

Već dugo razmišljam o tome da napišem serijal o jugoslovenskoj pop(ularnoj) muzici. Možda ovo pop i nije najsrećnija kategorizacija, ali nema veze. Bitno je da izbor muzike koji je ilustruje bude interesantan.

Dobro znamo šta se sve na jugoslovenskim prostorima izdešavalo u protekle četvrt decenije. A nije sve bilo baš tako loše…

I dok se se ja sve nešto nećkam, u film mi upada Junior koji ima želju da me proveri šta radim. Na preskok mu puštam nekoliko muzičkih uzoraka, a on ih komentariše:

– Ćale, ako ti to ne napišeš, kako će moja generacija uopšte znati šta se dešavalo u to doba. A muzika je super…

Osokoljen podrškom mladosti, počinjem da se prisećam…

Tradicionalni festival „Beogradsko proleće“ 1971. godine je, barem prema pisanju tadašnjih novina, bio loše organizovan. Da li nije bilo dovoljno para ili je nešto drugo po sredi, tek, novinari su se žalili na očajnu scenografiju u Domu sindikata čiju su pozornicu upoređivali sa „seoskom priredbom“ i još gori izbor pesama koje su izvođene.

Kako je najveći broj izvođača i autora ipak preživeo ovaj festival, čini mi se da nije sve bilo tako crno. A neke od izvedenih pesama su postale slušane i nastavile da žive.

Te godine na scenu se vratila Nada Knežević. Rodio se i jedan od ovdašnjih samuraja. 🙂

Nada je imala jedan od najupečatljivijih glasova i dugogodišnje internacionalno iskustvo – Nada Kneževićod rane mladosti nastupala je sa džez muzičarima. Tokom šezdesetih pevala je po evropskim klubovima u kojima je odlično prolazila – često su je poredili sa Ellom Fitzgerald & magičnom Arethom Franklin. O njoj je pisao ugledni američki džez magazin Down Beat, a saradnju joj je nudio sitni klavijaturista širokog osmeha & španskog porekla – za koju godinu ceo svet će znati za njega. Bio je to Chick Corea!

Pesmu Seti se naše ljubavi napisao je Aca Korać. On je bio opšte mesto na tadašnjim festivalima kao autor, a za svoju dušu je pičio džez. I pre nego što počnete da se mrštite, samo da vas podsetim da je Korać autor i nekih od najvećih hitova  Indexa.

I da ne zaboravim – najavljivačica je legendarna Dunja Lango. U to vreme lepotice su bile bez botoksa & silikona. 🙂