Ој, кафано: пијана светла

А онда је дошла зима. Чинило се као да ће снег, што се сутрадан и обистинило – пало је око 80 цм. То вече је било још суво, осим нас. Закупљена кафана, шогор постао деда, залива се.

Већ сам се давно изборио за статус бочног фотографа на забавама тог типа. Имате мобилне, имате званичног фотографа, немам обавезу да правим било шта из обавезног дела. Дошао сам да се провеселим, дакле ишкљоцаћу двеста комада, за свој ћеф. А ви после свратите са флешком, кад их обрадим.

20121207_21_46_04 ognjište

(велика)

Кафана се иначе зове “Огњиште”, а од пригодне симболике има… фонтану. И прилично модеран амбијент, с тим што од те модерне одудара скроз, јер нема ниједне сиве површине. Није ни чудо да сам ишкљоцао двеста… од чега је бар тридесет отишло на дерање кошуље и пешес мајица са новопеченог тате.

Шогорове журке болују од чудне двојности. Кад држи код куће, по правилу успева да ме напије. Кад држи у кафани, пиће не ради. То јест, ради донекле, постигне расположење, али кад изађемо осећам се као да сам попио шест кафа а не пића. Ко зна шта је… знам причу за једног кога је мурија зауставила у три ујутро на друму, после кафанске ноћи, и дали му да дува и… нула. Окренуо се налево круг да шчепа кафеџију за гушу, “шта си ми то сипао кад нисам ништа надувао?”.

Део тог модерног амбијента је и врло добро осветљење, са сто ситних халогенки или чега већ по некаквом разуђеном плафону. Не делује претерано осветљено, јер су зидови тамнији (тамноплави напред, црвени назад), дакле двеста фотки… хм, да. Ово сам напросто морао да пробам, у неком тренутку кад је деловало – пиће или расположење, шта је већ наишло. Ручна експозиција на око четврт секунде, бленда колико падне, и заврни га док објектив гледа у вис.

Добио сам отприлике оно што сам очекивао, осим ових прилично јасних површина. Требало би да је све то размазано, да су боје јаче помешане. А ни трагови светала као да не описују исте криве свуда – неки су скоро правилни лукови, неки мало закривљени на доњем левом крају… Хм, мистично је то.

Негде током ове серије сам спомињао неко упозорење око пића и фоткања. И даље остајем при томе, то скоро никад не успева. Осим понекад. Или кад је то пиће што надува нулу.