Torba puna, život prazan

Mnoge stvari koje planiramo da uradimo u životu nam ne uspevaju. Treba pogoditi vreme, mesto, okruženje, imati posla sa ljudima od kojih delimično zavisi ostvarenje ideje… I, nadasve, sreće. Ma koliko to bio pojam koji je teško definisati.

Tako da jasno da su i neke dobre ideje unapred osuđene na propast. Mrtvorođene. Primereniji naslov ovoga teksta bio: “Prazna torba, život prazan”. Sick smile

Za današnju priču važan je kontekst da bi se iole rezumelo o čemu se radi.

O rivalitetu “mojih” Smakovaca i Bijelog dugmeta tokom sedamdesetih ne vredi trošiti reči. Bila se ljuta bitka oko toga ko je bolji, a i sam sam u lokalu već imao dovoljno trauma oko toga poznavajući i jedne i druge.

Smak je bio svirački kompetentniji, a Bregović pametniji.

Tačka. Sarcastic smile

Kraj sedamdesetih bio je prekretnica za obe grupe. Točak je Bregoviću javno poslao izazov – “Domaći zadatak” sa albuma Crna dama (1977) u vidu instrumentalne komplikacije, a ovaj drugi je grandiozno odgovorio albumom Bitanga i princeza (1979).

Kako se desilo da Smak odbije da bude predgrupa na svetskoj turneji u to vreme ogromnih Deep Purplea, ispričaću vam nekom drugom prilikom…

Kako je Crna dama neslavno propala zbog smotanosti, a i naredni album se nije proslavio iz istih razloga, Smaku je sve lošije išlo… Koncert u polupraznoj hali “Pionir”, napušta ih Miki Petkovski, pa Tibor Levay, pa Točak

Sastavili su se ponovo početkom 1980. godine i snimili album Rok cirkus (1980) – koji je i bio cirkus. Bili su izgubljeni u prostoru i vremenu!

Muljanje i planovi sa Dadom Topićem su tek posebna priča, doći će i to na red…

Početkom jeseni 1981. godine Smak je zvanično prestao sa radom. Članovi grupe rešili su da se okušaju samostalno… O tim solo radovima neću da trošim reči, a jedino je bubnjar Slobodan Stojanović-Kepa napravio grupu.

Cveće“Cveće” je obećavalo: pored Kepe, u njoj je bio basista Branko Pavlović – Stenli (razne svirke sa Točkom), klavijaturista Chris Nichols (ex-Time, ex-Dado Topić) i odlični kragujevački gitarista Srećko Maksimović (ex-Vatra , ex-Krvna grupa). Njihov album Polenov prah (1983) uopšte nije bio loš. No, pre nego što se i pojavio u prodavnicama, grupa je bila pokojna.

Zašto?

Pitaću Kepu prvom prilikom, čim ga sretnem. Nerd smile