Bez nade

Moj prijatelj Crni ima običaj da mi priredi iznenađenje kada se vrati sa svojih poslovnih putovanja po belom svetu. Samo me pozove na ’ladno pivo, a ja unapred znam da će da mi uvali i neku muziku.

Čim sam video omot, znao sam da je neka klasika. A kada su ljubav & smrt u naslovu, biće da je u pitanju nešto mnogo napeto.

Ispostavilo se da i nije toliko napeto, već čist užitak. Kao i uvek kada specijalisti odrade posao kako treba.

Amore e Morte dell'Amore (2013)Kamerni dueti (duetto da camera) su bili veoma popularni u vreme baroka, te je album Amore e Morte dell’Amore (2013) u stvari kompilacija pesma raznih autora iz ranog XVII veka. George Frideric Handel & Domenico Scarlatti su nadaleko poznati, ali se pokazalo da je zvezda ovog albuma Claudio Monteverdi.

Njega smatraju poslednjim velikim majstorom madrigala i važnim kompozitorom koji je uticao na tranziciju renesansne muzike ka baroku. S obzirom na formu madrigala, a reč je o kratkim pesmama, kao i na broj madrigala koje je komponovao, Monteverdija možemo posmatrati i kao hitmejkera u današnjem smislu reči.

Tematika ove forme je strogo ograničena: tekstovi su bili pastoralni ili ljubavni. U današnjem slučaju, ovo drugo. Zato pustite ovaj klip glasno i uživajte u besprekornim glasovima Roberte Invernizzi & Sonie Prine koje su se specijalizovale za ovakav repertoar.

Posle ovakve muzike ne sluša mi se rock & roll. Disappointed smile

2 komentara na temu “Bez nade”

  1. Ипак неће бити Фридерик него Фридрих… јер се на немачком тако зове: https://de.wikipedia.org/wiki/Georg_Friedrich_H%C3%A4ndel, а то што наглуви Енглези нему појма, и што су половини (чак и западних, из свог забрана) уметника наденули надимке јер н’уму са именима, њихов проблем.

    1. Neovisno od toga kako su ga Englezi zvali, Handel je bio vrhunski kompozitor i vrlo zanimljiv čovek. Imao je običaj da (mal)tretira izvođače sve dok ne postignu zvuk kako ga je on zamislio. A voleo je i da ždere.
      Operske dive toga doba su mu bile omiljena meta – postoji odličan dokumentarac o njegovom životu u Engleskoj koji je uradio BBC u kome igra Joyce DiDonato, prvoligaški mezzo sopran. Pa ne znaš da li da je slušaš ili gledaš u njene dobre sise. 🙂

Komentari su onemogućeni.