Dan kad su sledbenici Robina Huda, Malog Džona, fratra Taka i njihove vesele družine otkrili kako se postavljaju video sadržaji na Cevku

Eh, stara, dobra vremena kad su video kamere bile skupe, a digitalizacijom sadržaja su mogli da se bave samo malobrojni profesionalci… Od onda, svako može da snimi sve. Kao, na primer, egzibicije lukom i strelom.

Ima li koga među prisutnima da se razume u streličarstvo? Kakav je ono luk sa čekrkom? Pa je li dotle došlo da više ni snaga nije potrebna da se nategne luk?… Užas.

Da ne bismo grešili dušu, ovi momci su makar posvetili svoje vreme veštini koja zahteva prisustvo duha, koncentraciju, pažnju i odgovornost, što je važna stvar za bavljenje ovom pomalo opasnom delatnošću. Te osobine ih čine strašnom manjinom spram gomile blejača. Iako je sve ovo odveć benasto i trivijalno (sama veština nije trivijalna stvar, ali rezultat usmeravanja te veštine svakako jeste), dajemo ovim momcima za pravo baš zato što su mrdnuli dupe da ugode svojoj želji za zabavom.

2 komentara na temu “Dan kad su sledbenici Robina Huda, Malog Džona, fratra Taka i njihove vesele družine otkrili kako se postavljaju video sadržaji na Cevku”

  1. Dok se ne javi naš drugar Bane, streličar sa dugogodišnjim iskustvom i ozbiljnim znanjem, ukratko: luk sa čekrkom je tzv. compound, i u Srbalja znan kao kompaund. Odavno je redovna olimpijska disciplina, kao i onaj drugi, olimpijski luk, koji poprilično liči na lukove iz starijih vremena. Za one koji ne vole moderno streličarstvo, umešni majstori u svojim radionicama i dalje prave lukove poput onih iz filmova o srednjevekovnim vitezovima. Među lovcima u Severnoj Americi, compound je cenjeno i priznato oružje za krupnu divljač, a od lovca zahteva puno umeća u prikradanju, jer se lovini mora približiti mnogo više nego kada se koriste puške sa besnim optičkim nišanskim spravama.

  2. Odprilike Ajgor je glavne stvari… da ne idem previše u širinu… kompaund luk su zmislili ameri ako me sećanje ne vara još 1969, mislim da je patentiran 1970te. Od natanka na ovamo menjao se i usavršavao poprilično. Način funkcionisanja, za razliku od klasičnog, tradicionalnog ili olimpijskog luka gde se zatezanjem tetive povećava otpor i u finalnoj fazi nišanjenja celokupna snaga luka je na streličaru pa je i on pod punim opterećenjem, u času kada treba da smireno nacilja u metu, kod kompaunda je maksimalna snaga luka na početku zatezanja a ne na kraju kao u predhodnom slučaju.

    Primenom sitema arhimedovih koturača je postignuto da na taj način luk u kasnijoj fazi zatezanja ima od 50-80% manje snage na rukama u fazi nišanjenja. Ovaj procenat olakšanja (let-off), zavisi od toga kako je proizvođač koncipirao dotični luk. Sa tehničke strane gledano ovaj mašinski luk omogućava lakšu upotrebu,naročito u lovu, i veću preciznost, između ostalog i zato što se koristi mehanički okidač kojim se drži tetiva pa otpuštanje tetive iz jedne tačke dodatno povećava preciznost u odnosu na otpuštanje sa tri prsta kako se praktikuje kod klasičnog luka. Još jedna prednost je da na samoj tetivi postoji i zadnja nišanska tačka što opet kod klasičnog nije dozvoljeno.

    Zbog svih ovih unapređenja koja su prisutna na kompaundu, ta vrsta luka praktično od svog postanka bije bitku da se uvrsti u olimpujske igre kao ravnopravna disciplina. Sveska streličarska federacija FITA je do skora uspešno odolevala ali od skoro se pojavljuje takmičenje u streličarstvu na olimpijskim igrama kao promotivni sport.

    Još par podataka oko ovog luka… u Americi je početkom 90tih ukinut lovostaj za lovce koji love lukom i strelom. Zbog svojih mogućnosti kommpaung je mnogo više zastupljeniji u lovu. Karakteriše ga veća snaga, kompaktne dimenzije i olakšana upotreba.

    Pozdrav, Bane ((:

    Na kraju par zanimljivih linkova za radoznale.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Compound_bow
    http://www.archeryhistory.com/index.php

    http://www.worldarchery.org/
    http://www.serbianarchery.com/

    https://www.quicksarchery.co.uk/superbasket/index.php
    http://strela.co.rs/

Komentari su onemogućeni.