Dron (jedan mogući trejler)

…A onda se oteo kontroli i počeo da teroriše porodicu, sa namerom da je uništi.

Razne primisli se javljaju posle ovog “trejlera”.

Najpre, mislio sam da malo popričamo o potpunoj besmislenosti temelja svih priča koje su razvijene u scenarije holivudskog novotalasnog horora, počev od “Noći veštica” i “Petka, trinaestog” i dalje. Elem, dugo nije postavljao nikakvo pitanje koje bi skrenulo pažnju na naivnost i savršeni izostanak svake proste logike koja dovodi do situacija u kojima ginu američki tinejdžeri. Taman je neko pitao “a zašto je onaj lik, bežeći kroz kuću od lika kojeg je našao u ormanu koji je otvorio bez razloga, kada je bez dozvole upao na vrata od kuhinje u tuđu kuću u kojoj nije bilo struje, protrčao pored ulaznih vrata i otišao na sprat?”, kada je neko brže-bolje skrenuo raspravu na to zbog čega su te ubice toliko uporne, te objasnio da je strahota upravo u tome da je to “nepatvoreno, bezrazložno zlo, pa kad je takvo, ne možeš da se boriš protiv njega, jer ga je nemoguće razumeti”.

Glupost na kvadrat: tada su se WASP producenti odali da uopšte ne nalaze za shodno da svoje klišee razrađuju dalje odatle da bejbisiterke ipak ne bi smele da se u toku angažovanja drpaju sa kapitenima (američko-)fudbalskih timova, o vatačini na zadnjem sedištu kola u tatinoj garaži da i ne govorimo. Prosto, sačekaj mrak, daj sekiru negativcu, ukloni iz scene svakog ko je stariji od generacije maturanata (osim, eventualno, samog negativca), pa onda opal’ koga stigne, redosledom od najglupljih ka najpametnijim, neka slabašna devojka preživi, a policijski pripravnik nastrada. I ima da se prodaje k’o alva.

Međutim, to više nije bitno. Sad su u modi druge stvari. Izgleda da je posebno popularna princip izvrtanja suštine stvari. Ajde-de, ovo sa vakcinama je već izvikano, ostalo je samo još dase snimi neki film na tu temu, a da ne bude ono kad je Dastin Hofman uspeo da spasi Rene Ruso (koja je bolovala devet puta duže od svih u filmu) i preko radija uspe da obrlati pilota da ne baci tepih-bombu na selo, kao da bi tepih-bomba zaustavila zarazu. Nego da vidimo ko je šta rekao, a šta mislio. I gde se krije zlo. Pre nekoliko meseci, čovek je prenosio preko granice dron nosivosti 2 kg, koji je platio 600 € u Nemačkoj, i pre nego što je uspeo da odgovori na pitanje carinika “imate li šta da prijavite”, završio uhapšen kao da je prenosio upaljač za termonuklearnu bombu, sve a kvalifikacijom da prenosi uređaj za terorističko dejstvo.

Ne, ne kažem da se dron ne može koristiti za terorizam. Međutim, ja znam za još neke urešđaje koji se mogu koristiti za teroristička dejstva:

– klešta za vađenje eksera;
– mikser za pire-krompir;
– šerpa zapremine 1-5 l;
– ručna električna bušilica promenjljivog broja obrtaja (150-1200 o/min);
– PC računar, laptop računar ili bilo koji drugi računar;
– bicikl opšte namene;
– akumulator za putnički automobil, jačine 40-70 Ah;
– vinogradarski kanap;
– itd, itd, itd.

Sve u svemu, dronovi su postali nešto nepojmljivo strašno. Ne, nije bitno što je sada i entuzijastičnim amaterima ili malim profesionalcima postalo dostupno sredstvo za snimanje interesantnih kadrova, nego… Boktemazo, krajnje pitanje glasi: zašto sve što prosečna budala ne razume automatski mora da se tumači kao predmet zle namere?

2 komentara na temu “Dron (jedan mogući trejler)”

  1. Hehe: 1:26 it’s like the terminator, with wings
    Možda je odgovor na tvoje poslednje pitanje: strah od novog/promena, a gde je strah tu je i horor.

    1. Па баш и не. Жанр страве и ужаса врло слабо до никако покрива неке важније страхове савременог човека. Покрива само оне који могу да изгледају страшно на екрану – дакле да дају посла костимографима, маскерима, ефегџијама (тј стручњацима за ефекте) и писцима страшне музике.

      У случају да се варам, мора да негде постоји списак наслова из жанра страве у којима је кључни чинилац смрт од незапослености, рада у знојарнику, нуспојава од на брзину регистрованог лека, мучење у Гвантанаму или аутсорсованом погону за испитивање тзв. терориста, кад рикне преостали бубрег јер је први продат да би се исплатио дуг за Монсантово семе, од жеђи кад локалне власти продају сву воду мултинационалној фирми, од банкрота кад држава измисли закон по ком само већа фирма има право на ту делатност а мање нек поцркају… Није филмично, ваљда.

Komentari su onemogućeni.