Kec pik

Pre petnaestak godina bio sam poprilično šokiran kada sam čuo novi album Marka Kozaleka – u njegovom tadašnjem repertoaru nalazili su se coveri pesama raznih muzičara kojima je teško bilo pronaći zajedničku ideju (Cars, Simon & Garfunkel, Kiss, Yes, Neil Young…), pa nisam mogao ni da naslutim na koju stranu će priča da krene dalje.

Njegov album What’s Next to the Moon (2001) sastojao se od pesama grupe AC/DC odsviranih na akustičnoj gitari! Surprised smile

Da ne bude zabune, posle početne neverice, album se sasvim lako konzumira.

Poznato je da nisam ljubitelj hard rock/heavy metal muzike, te je sasvim logično da na nju i ne obraćam pažnju. Ponajmanje na tekstove koje je teško i razaznati od prevelike buke koju grupe ovog tipa proizvode.

Tako se desilo da sam gledajući današnji klip po prvi put obratio pažnju šta grupa Motorhead peva u jednoj od svojih najpoznatijih pesama.

Robin WilliamsonUz to, ovo je dobra prilika da pomenemo jednu od mitskih figura Ostrvske muzike. Robin Williamson je za mnoge nepoznanica, a za mene prava enigma – multiinstrumentalista, pevač, kompozitor & storyteller sa kojim sam se susreo još davno, kada je prva ploča Incredible String Banda stigla do mene. Sa svojim pajtosom u grupi, Mikeom Heronom, još tada je razbijao klišee i predrasude o popularnoj muzici.

Uostalom, pogledajte ovaj kratak dokumentarac iz dva dela i sve će postati jasnije. Iz prve ruke svedoče mnogi muzičari koje smo ovde već pominjali.

Williamsonova diskografija obuhvata pedesetak albuma i ima jednu konstantu, ma sa kime sarađivao na njima – na svakome se oseća jako prisustvo & šmek njegove rodne Škotske, koje se nikada nije odrekao.

Uostalom, jeste li do sada ikada čuli “Ace of Spades” odsviranu na harfi? Hot smile

2 komentara na temu “Kec pik”

  1. Ako je slučajno u financijskom škripcu, ne bi bilo loše da Williamson napravi jednu putujuću svjetsku izložbu i na taj način nam predstavi svu tu silu “čudnih” instrumenata koje su on i ekipa iz banda donosili sa svojih -hippie-ekskurzija ….
    I oni najveći (Beatlesi, Stonesi, Zeppelini..-) su učili od njega/njih kako spajati , kombinirati i uvrštavati nekonvencionalna svirala u svoje pjesme.

    1. Ne bih rekao da je u finansijskom škripcu, a pitanje je i šta bi radio sa kunama, denerima, dinarima & konvertibilnim markama koje bi mu stigle sa Balkana. 🙂
      Šalu na stranu – koliko znam, sada ga izdaje ECM, što samo po sebi nešto govori. Na žalost, još uvek nisam ništa čuo od tog repertoara.

Komentari su onemogućeni.