Ko o čemu, žene o udaji

Neki ljudi se osećaju sasvim komotno kada ne privlače preteranu pažnju. U muzičkom svetu ima dosta takvih čiji rad pratim & poznajem. Jedino mi nije uvek jasno kako su uspeli da umaknu kandžama beskrupuloznih grabežljivaca iz industrije. No, to ih ne sprečava da prave dobru muziku, ponekad izuzetnu. Postali su moderni odmetnici.

No, ima i odmetnica. Flirt female

Shannon McNally pripada grupi sredovečnih američkih songwriterki koje glavni mediji ignorišu, ali iza sebe ima vrlo ubedljivu karijeru. Desetak odličnih naslova iz njenog kataloga to potvrđuje – kojeg god da se dohvatim, ne ostavlja me ravnodušnim. Uz to, izgleda da ima i ozbiljne muzičke prijatelje koji se ne libe da joj pripomognu na snimanjima.

I ona nije bila lenja, tako da njeno ime nalazimo zabeleženo na albumima čitave plejade vrhunskih macana – John Hiatt, Dr. John, Neal Casal, Jason Crosby, Dave Alvin, Charlie Sexton… samo su neki od njih. Može se pohvaliti i time da je otvarala nastupe Ryana Adamsa & Stevie Nicks.

Tokom 2009. godine, sa pratećom ekipom zbrisala je na ranč Jima Dickinsona, negde u američkoj zabiti.

On je tek posebna priča koju ću jednom ispričati. Za starije čitaoce: naći čete ga u šarolikom društvu, od Stonesa do Arethe Franklin. A za mlađe imam pitanje: jeste li slušali North Mississippi Allstars? Nerd smile

ColdwaterU takvom okruženju nastao je album Coldwater (2010), ispunjen mešavinom originalnih pesama McNallyjeve, kao i obrada poznatih autora. Na žalost, to su bili poslednji Dickinsonovi snimci – trostruki bypass nije preživeo. Bohemian Wedding Prayer Song je tipična McNally: zaljubljena žena koja se predaje muškarcu koga voli, muzički jednostavna & svedena u zvuku.

Na Cevki kolaju mnogi njeni snimci uživo u različitim kombinacijama sa mnogim od pomenutih muzičara. Pa ako nemate pametnijeg posla, ne bi bilo loše da ih istražite.

Još kada bi ovu htela da mi zapeva na svadbi… Rolling on the floor laughing