Majka

Dok čekamo novitete, nije loše da se podsetimo stariteta.

Ovaj hit je star barem 200-300 godina. Pointing upRolling on the floor laughing

U više navrata smo na ovim stranicama pominjali grupu Fairport Convention kao rodonačelnike folk-rocka na Ostrvu. A kako svaki Smak ima i svoje Bijelo dugme, malo je vremena trebalo da se pojavi na sceni i jedna druga grupa sličnog usmerenja koja je svirala skoro identičnu muziku.

Steeleye Span je nastao kada je jedan od osnivača Fairporta, basista Ashley Hutchings, posle par godina napustio tu grupu. Mislio je da matični bend više ide ka rocku i zapostavlja folk. Našao je sjajnu pevačicu Maddy Prior i brzo okupio novu ekipu koja je želela da svira uglavnom stare, tradicionalne pesme.

Ne može se reći da im nije išlo ali je menadžment od njih zahtevao komercijalniji zvuk. Hutchings se pokazao beskompromisnim i napustio grupu, a novi ljudi, gitarista Bob Johnson i basista Rick Kemp su doneli potrebno osveženje. Usledila je serija mnogo prijemčivijih i kvalitetnijih albuma koji su dospeli i do top lista.

All Around My HatSaradnja sa muzičkim genijem Mikeom Battom kao producentom na albumu All Around My Hat (1975) iznenadila je sve – istoimena pesma se plasirala među top 5 singlova na Ostrvu. Nekako se sve složilo kako treba: rock ugođaj i eterični vokali koji drže slušaoca, pa niko nije previše obraćao pažnju na repertoar. Jer, sem naslovne pesme koju su potpisali članovi grupe, ostatak su bili tradicionali. Neki su datirali i deset vekova unazad.

The Wife of Usher’s Well” je prilično poznata pesma koja vuče korene iz Škotske. To je priča o majci kojoj su se sinovi udavili u moru. Shvativši da ne može da im pomogne, potpuno je odlepila i posegla za magijom kako bi ih vratila. Magija je samo delimično uspela, pa su se pojavili kao duhovi koji su sledećeg jutra nestali.

– * –

Još uvek se vode diskusije koja je od dveju pomenutih grupa značajnija za savremenu muziku.

Meni je svejedno – obe su mi podjednako drage. Svirale su odličnu muziku, imale izuzetne pevačice i bile su rasadnik vrlo talentovanih muzičara. I, što je iznenađujuće, još uvek su aktivne!