Ako vam je stalo da se bavite video-produkcijom…

…možete to da činite do mile volje uz pomoć sve dostupnijih uređaja za snimanje koji nude HD format, te uz računar koji ste opremili sa malo više diska, memorije i procesorske snage, kako biste tokom produkcije i uživali u radu.

Međutim, ako vam je stalo da se bavite video-produkcijom i da pritom privučete pažnju drugih, to jest onih koji vam ni su ni rodbina ni prijatelji (ni pravi ni virtuelni), onda ste u grdnom sosu. Jer ako želite da vaša dela neko gleda, a da to ne tumači kao video-prdačinu kakve je virtuelni svet vazda prepun, morate da imate dobru priču, dobru izvedbu i, da ne zaboravimo novu holivudsku konstantu, nekog ko će već popuniti sliku čime treba na mestima gde se u sirovom snimku vidi samo zeleno platno…

Ovako nekako.

Dobro de, baš nađoh primer… Ali, šta se tu može: ova scena, ovako kako je sklopljena (umalo ne rekoh “snimljena”), jedino je baš tako celishodna. Na stranu sada to što smo se mrcvarili sedam prethodnih epizoda petog serijala “Game of Thrones” da bismo najzad u osmoj videli nešto zanimljivo, nego vam govorim o tome da drugog načina nije ni bilo. Uostalom, setite se rudnika Morije, bitke kod Helmovog ponora i bitke za Gondor u filmskoj izvedbi “Gospodara prstenova” (svega onog iz serijala “Hobit” ne morate da se sećate) i prihvatite da filmski svet zaista ne može da snima mitske bitke drugačije nego pomoću moćnih računara.

Pogotovo ne bi smelo ikada da se ponovi neuspešno snimanje bitke uživo, kao u onoj ujdurmi od “Boja na Kosovu“, smlaćenoj zarad guranja praziluka u guzicu srpskom narodu u sklopu obeležavanja jubileja, kada su slabo plaćeni, ali dobro pripiti statisti mlatili jedni drugima drvene letve izdeljane tako da liče na sablje i mačeve i glupavo se smijuljili zato što su to isto (i jednako nevešto) poslednji put radili kao deca, a sad im neko još daje pivo i jagnjetinu nakon što ih snimi iz dobro odabranog ugla, kako se ne bi primetilo da ih na polju nema više od stotinu.

Elem, vizuelni efekti… Nova generacija softvera za izradu vizuelnih efekata danas može da se izvede i na kućnom računaru, ako imate dovoljno vremena da dočekate da se sve lepo izrenderuje u IMAX formatu. No, tehnika nije bitna.

Bitno je da li znate šta ćete sa svom tom tehnikom… Što nas vraća na to da stotinu loše plaćenih, ali dobro pripitih statista za nas i nije tako loša perspektiva, jer to barem umemo.

O reprizama da i ne govorimo.