Ima nečega večeras u tebi

Muzički ovisnici Ujedinjeno Kraljevstvo najčešće doživljavaju kao državu u kojoj sve pršti od rock & rolla. Jok, bre! Tamo je samo muzička industrija već decenijama dobro organizovana, a postoji i nekakva navika ljudi da se sluša sve i svašta.

Statistički podaci iz sedamdesetih tvrdili su da žitelji UK imaju u posedu preko dvadeset miliona gramofona – više nego što nas je bilo u staroj nam državi.

Tokom šezdesetih, dok su rokeri tek osvajali svoje pozicije, glavna fora bili su, kao i kod nas, zabavnjaci. Ljuta bitka vodila se između Toma Jonesa & momka čije je ime bilo teško upamtiti, a još teže napisati – Engelberta Humperdincka. Prvi je imao “glas koji može da ubije” i muževnost, a drugi je, uz poslovično dobro pevanje, osvajao lepotom & šarmom.

Zajedničko im je da su posle svojih velikih uspeha obojica završili tamo gde se obrću ogromne pare – u Las Vegasu.

I dok se Jones, posle par decenija, osvestio i ukrcao u voz koji ga i danas čini velikom koncertnom atrakcijom, za Humperdincka odavno ništa nisam čuo.

Engelbert CallingZato sa bio iznenađen kada mi je dopao ruku dvostruki album Engelbert Calling (2013) na kome su snimljeni dueti. Mislio sam da se pevač odavno penzionisao i da se češe o staru slavu. A onda sam primetio, pored gomile prekaljenih šlageraša sa svih strana sveta, i imena muzičara koje u Humperdinckovom društvu nikada ne bih očekivao – Elton John, Willie Nelson, Ron Sexsmith, Shelby Lynne, Wynonna Judd… I, prosto nisam mogao da poverujem, Gene Simmons (Kiss).

Očekivano, repertoar je sastavljen uglavnom od balada i cela priča funkcioniše savršeno dobro. Humperdinck nije napravio grešku kao što su uradili mnogi drugi i krenuo na ego trip, već je gostima pošteno pustio da se razmašu. Zato je slušanje albuma prava uživancija i teško mu je išta prigovoriti.

Something About the Way You Look Tonight“je jedna od najboljih balada Eltona Johna i nije loše da se posle dvadesetak godina ponovo reciklira u vidu ovoga dueta. Možda i kao svedočenje o tome zašto je Humperdinck toliko dugo važio “za jednog od najfinijih šlageraša na svetu”.