Kašmir, bez šala

Može li se popraviti savršeno? Pitanje je teško, najpre zbog toga što iziskuje prepoznavanje savršenstva. A zatim, pitanje je da li savršeno uopšte definišemo tako da ima mesta nekoj popravci – jer, najjednostavnija definicija savršenstva upravo i jeste “ono što se ne može dalje unapređivati”.

Međutim, ja se ovde ne bavim rekreativnim češkanjem malih sivih ćelija. Ovo pitanje mi se nametnulo pre nešto više od dvadeset godina, kada sam prvi put čuo ovu izvedbu jedne od najboljih numera u opusu Led Zeppelina. Tada sam se zapitao, a pitam se i danas, nekoliko desetina hiljada sati slušanja muzike kasnije: jebote, kako im je ovo uspelo?

Da nije posredi manjkavost u reči “savršeno”?

Pre nego što podignete prst: da, slušali smo muziku sa ovog koncerta. I ne, nismo do sada slušali “Kashmir“. Nisam ja kriv što je taj performans bio savršen (opet ta reč!): kako se otresti čestih pomisli na perfektni rif?

Čekaj malo, rekoh sebi nedavno, pa ovo nije ništa drugo nego niz pogrešnih pitanja.

Kao prvo, postoje muzičari van kategorija. Jimmy Page je jedan od takvih. On ume da uklopi power trio, skraćeni filharmonijski orkestar i produženi indijski orkestar tako da to zvuči dobro iza savrš… iza odličnog pevača.

Kao drugo, ne postoji potreba da se savršenstvo definiše. Lepota je u oku posmatrača. Muzika je kategorija u kojoj subjektivno jeste objektivno, jer ne postoji nikakva apsolutna koordinatna tačka iz koje se sve meri: svako merenje je isključivo relativno u odnosu na nešto drugo, takođe arbitrarno odabrano.

I kao treće, zašto bih se otresao misli na muziku koju volim? Svoj život popunjavam muzikom, prestao sam da ubeđujem bilo koga u bilo šta, uključujući i uveravanja o tome koja muzika više vredi od neke druge muzike. I to je to.

I to je to. Odjednom, ali kao da je oduvek bila tu, u meni se rodilo zrnce energije, možda je to čak i misao, koje me je dovelo do toga da razumem savršenstvo.

Talk and song from tongues of lilting grace, whose sounds caress my ear
But not a word I heard could I relate, the story was quite clear

I šta bih više poželeo.

Komentari su onemogućeni.