Pavana

Sa odabirom pesama za ovu rubriku je isto kao i sa ženama. Sve mislim da ja njih biram a, u stvari, one biraju mene. Winking smile

Tako da ćemo ono o čemu sam mislio danas da pišem pomeriti za neku drugu priliku.

Da raščistimo prvo šta je pavana. To je vrsta plesa koja je bila popularna u doba renesanse. Parovi je igraju u laganijem tempu, a naročito je bio popularan u Španiji tokom XVI i XVII veka. Poreklo imena nije poznato jer su u igri dve varijante:

  • Italijani tvrde da je potekla od njihove, Padovana, u smislu plesa koji je bio popularan u Padovi, pa je izraz vremenom mutirao.
  • Španci imaju reč koja slično zvuči – pavón koja, nećete verovati, znači peacock. Sarcastic smile

Kako je renesansu zamenio barok, pavana je postala jedan od stavova barokne instrumentalne svite. Par vekova kasnije, postala je posebna muzička forma(XIX i XX vek).

Dve pavane koje se najčešče pominju u literaturi su ona koju je napisao Gabriel Faure & “Pavana za mrtvu princezuMauricea Ravela – to su već komadi koje smo svi čuli, a da možda nismo znali o čemu je reč.

Zanimljivo, pavana se sretala i kod rokera. Čini mi se da sam je prvo čuo kod na jednom od solo albuma Joea Walsha (da, to je onaj fenomenalni gitarista Eaglesa), pa posle kod Jona Lorda

Minimum VitalMinimum Vital je zanimljiva francuska grupa koja postoji tridesetak godina i ima neobičan repertoar. Na njihovim albumima srećemo mešavinu svega i svačega, od roka, preko fusiona, do muzike koja vuče korene iz klasike i nasleđa juga Evrope. Očigledno je da je ovde reč o školovanim muzičarima koji su vrhunski svirači, pa je samo pitanje da li i ovakve njihove pesme možete da sažvaćete. Poslednji album, Pavanes (2015) je dvostruki i sadrži muziku sličnu ovoj. Njihova pavana čak bolje zvuči na ovom koncertnom zapisu nego na studijskom snimku.

Izgleda da je sa pavanama isto kao i sa zgodnim ženama. Prijaju. Smile

1 komentar na temu “Pavana”

  1. priklanjam se španskom porijeklu (zbog značenja).
    ovu muziku bih mogao guštati među zidinama bilo kog starog grada.

Komentari su onemogućeni.