Sponzoruša

Sredinom leta 1966. godine grupa koja je ređala hitove kao od šale, Manfred Mann, ostala je bez pevača. Paul Jones se odlučio za solo karijeru, a na njegovo mesto uskočio je talentovani Michael D’Abo. I dok se štampa zabavljala time ko je od njih dvojice lepiši & bolji pevač, u muzičkom smislu ništa epohalno se nije desilo.

Grupa Manfred Mann je nastavila da sipa hitove, a one koje je otpevao D’Abo postali su klasika: “Ragamuffin Man“, “Ha Ha Said the Clown“, “My Name is Jack“. I, naravno, “Mighty Quinn“.

Handbags and GladragsOvo je bila prilično ugodna & ležerna pozicija za mladog pevača kakvu svako priželjkuje. No, D’Abou je brzo postalo dosadno, seo je za klavir i počeo da piše sopstvene pesme. Već prva iz njegovog pera je postigla kakav-takav uspeh – Chris Farlowe je sa singlom “Handbags & Gladrags” 1967. dospeo na liste i završio na neslavnom 33. mestu. Nešto kasnije pesme se dohvatio i Rod Stewart – bio je to jedan od najsvetlijih trenutaka njegovog antologijskog albuma An Old Raincoat Won’t Ever Let You Down (1969), a nekako u isto vreme američka rok-džez grupa Chase snimila je i svoju verziju koja je neslavno završila.

Prošle su decenije dok pesma nije ponovo snimljena – Stereophonics su je obradili u maniru Roda Stewarta i dospeli skoro do samog vrha.

U toj pesmi se priča o devojci koja uzima sve zdravo za gotovo – njena opsesija je da nosi najnovije, moderne krpice & sve ostalo što žene vole, smatrajući da će na taj način moći da se uklopi u bilo koju sredinu i dostigne status kakav želi. Ona pritom zaboravlja da sve to neko mora da joj kupi, da pljucne neku lovu. Kako za krpice, tako i za nju.

Prosto je neverovatno koliko je priča relevantna i danas.

Današnji klip je prava poslastica – skori snimak matorih drtina koje je baš briga za sve i koji mogu sebi da dozvole da se zabavljaju za sve pare. Pored Farlowa & D’Aboa, obratite pažnju na čikicu sa basom u rukama – to je Klaus Voormann, bivši član Manfred Manna i jedan od najboljih drugara The Beatlesa.

Eto meni odmah ideje za neku narednu priču… Pointing upRolling on the floor laughing