Blogo nama

Dosta je bilo spavanja! 🙂

Dame i gospodo! Dok vi živite, naša javna preduzeća rade. Znate i sami da tu u pitanju firme koje (makar dobrim delom) mi finansiramo. Pošto su firme, javna preduzeća imaju sve potrebne atribute poslovanja. Recimo, misiju i viziju. Ako nemaju misiju i viziju, imaju istorijat. Gde nema istorijata, tu su makar ciljevi. A gde nema ni misije, ni vizije, ni istorijata, ni ciljeva, tu je JP Javna skloništa Srbije. Ali, ne, nismo danas ovde ni zbog misija ni vizija ni ciljeva ni istorijata ni skloništa. Danas nas interesuju logoi javnih preduzeća Srbistana.

Teorija logoa je verovatno komplikovana u vražju mater, to će znati grafički dizajneri i slični, a ja se u te stvari ne razumem nikako. Mene ovde interesuje da pogledamo nekoliko logoa i damo nestručno mišljenje o njihovom kvalitetu. Pošto se ne radi o ozbiljnoj analizi, idemo prirodnim, opadajućim redom.

Pogledajmo pre svega inkrimisana Javna skloništa Srbije:

Skloništa

Mora se reći: sa stanivišta ideje, logo je odličan! Prvo slovo je stilizovano da pruži utočište, ušuška čoveka, spasi ga u mračnim noćima NATO bombardovanja i omogući prostor za čuvanje kupusa. Najveća zamerka je što slovo S nije iskorišćeno da se negde pogodno dodaju i slova “rbije”. Odličan posao, četiri zvezdice.

Idemo dalje, u pitanju je iskusno beogradsko javno preduzeće Javno Osvetljenje:

Osvetljenje

Dooobro jest, imamo sijalicu i savremeni sistem udri liniju i napiši ko si. Pouzdano rešenje, kome se mora zameriti nekreativnost, sličnost sijalice sa bravom, kao i propuštena mogućnost da umesto linije bude nacrtana bandera. Ipak, tri zvezdice ne ginu.

I sledeći kandidat nam stiže iz naponskog sveta, dobra stara Elektroprivreda Srbije:

EPS

Stvar je kod EPS-a uvek bila pomalo nadrealna, pre svega zbog računa koji je oduvek zahtevao prilično obrazovanje da bi se razumeo. Logo nastavlja tu mističnost našeg glavnog proizvođača eletrične energije: imamo nekakav vrtlog u koji snažno upada stilizovana crvena… strela? Munja? Penis? Pa daaaa, vrtlog & penis, šta bi to moglo biti? Sve u svemu, tri zvezdice za EPS, seksa radi.

Stvar se zahuktava, sledeći takmičar je javno preduzeće Putevi Srbije:

Putevi Srbije

Au, ovo je duboko. Tu je put sa mogućnošću preticanja, a po sred puta je rampa. Dakle, tu je put kojim je zabranjeno ići, ali je moguće preticati. Duboko, preduboko.  Dve zvezdice.

Na redu je naša omiljeno Друштво за управљање јавном железничком инфраструктуром “ИНФРАСТРУКТУРА ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ”, акционарско друштво:

Infrastrukt

Ovde imamo prugu u bojama zastave… neka bude… pa onda se pruga preliva u… delfina… molim? Šta? Da li je ovo logo za Srbija vode? Nije. U pitanju je stilizovani voz. Majko mila, jedna zvezdica.

I tako, kao i obično, kada treba tražiti amaterizam, Železnica pobeđuje. Šta, nije gotovo, imamo još jednog kandidata? Može, hajde, puštaj. U pitanju je Предузеће за организовање послова заштите, одржавања и изградње путева “СРБИЈАПУТ” , отворено акционарско друштво , које у свом пословању користи скраћени назив “СРБИЈАПУТ” а.д. ,Београд:

SrbijaPut

Krv ti jebem, kakva agonija. Ovaj patern garant postoji u Photoshopu. I šta to znači, održavamo karldrme? A ova linija oko kaldrmisanog auto-puta, to je… stilizovana državna granica? Za svaki slučaj font je pravoslavni. E ako vas font ne izvadi nšta neće. Nula zvezdica. ŠABIĆU, DAJ VIDI KO JE OVIMA RADIO LOGO I KOLIKO GA JE NAPLATIO!

Konačno, da zaključimo: naša javna preduzeća na različite načine shvataju svoj posao i prezentuju ga kroz grafički prikaz firme. U tom smislu Putevi Srbije blistaju – oni žele da svi putevi budu zatvoreni, dok najniže padaju Železnica i Javno osvetljenje, jer njihovi logoi implicira da su im potrošači (sijalice i vozovi) važni, što je svakako netačno: potrošači su uvek leva smetala, bili oni otpornici u kolu ili studenti na fakultetu. A Skloništa i Srbijaput… da, oni su moji heroji. Briga njih.