Jednostavna priča

Pre dvadesetak godina, jedna poveća delegacija sa nekog od ruskih univerziteta zaustavila se u mom gradu. Posle njihovog odlaska, dobra prijateljica mi je istovarila gomilu vinila koje su doneli kao poklon i razdelili domaćinima. Njoj nisu bili potrebni, suviše je bila opsednuta naukom.

Danima sam se snebivao da ih stavim na gramofon, u to vreme bio sam u potpuno drugačijem fazonu. A kada sam počeo da ih preslušavam, bili su mi potrebni dani da se skinem sa njih.

Rusi su zvučali odlično!

Moram da priznam da su u pitanju bile predrasude, uopšte nisam poznavao njihovu muzičku scenu, i sumnjao sam da mogu išta vredno da mi ponude. Ako zanemarimo malo demodiran zvuk, svirali su perfektno – u svakoj pesmi mogao se prepoznati muzički uzor sa Zapada, bilo da su posredi bili Toto, Deep Purple ili nešto treće.

Padom “gvozdene zavese” mnogo toga se kod njih promenilo, pa i muzika. Nisam postao poznavalac: posle toliko godina, draže su mi njihove tradicionalne pesme & kantautori (ako ima koga da mi prevede tekst), ali iskoristim svaku priliku da čujem nešto sa te strane – nikada ne znam u šta ću se uvaliti.

Jedna grupica ljudi koja zna da preporuči zanimljive grupe/albume koji nisu mainstream skrenula mi je pažnju na iamthemorning i njihov album čudnog naziva – ~. Seo sam, preslušao i nisam znao kuda ću s njima – zvučali su neuobičajeno & originalno.

Na netu skoro da nema nikakvih podataka. Dolaze iz Lenjingrada (ili Sankt Peterburga, ako vam se tako više sviđa), glavni igrači su pevačica Marjana Semkina & klavijaturista Gleb Kolyadin, ima ih ukupno osmoro i svi su školovani muzičari.

A muzika – to je tek teško opisati. Između mnogobrojnih pesama sličnih ovoj, na do sada tri objavljena albuma, nalazi se gomila interludija & kratkih tema koje bi se mogle svrstati u neo-klasiku. Uzgred, podaci o diskografiji na sveznajućoj Wikipediji nisu tačni ili ja imam album viška (koji ne postoji, a zove se kao i grupa). Surprised smile Iako ima i instrumenata na struju, snimci su uglavnom akustični i sve zvuči dosta kamerno.

Nesumnjivo je da su u pitanju jako talentovani muzičari koji nemaju problema sa materijalom i koji će se tek razvijati. Na koju stranu, nisam u stanju da predvidim.

A ko voli ovakvu muziku, sada zna šta treba da traži.